België aan de top in O&O- sector dankzij de gedeeltelijke vrijstelling van de bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Beleid inzake onderzoek en ontwikkeling is een gewestelijke bevoegdheid. De federale overheid heeft evenwel belangrijke fiscale bevoegdheden.

Deelstaatsenator en Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) ondervroeg Staatssecretaris belast met wetenschapsbeleid Thomas Dermine over de vrijstelling van de bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers en de mogelijke wijziging van het systeem.

Werkgevers uit de privésector en kennisinstellingen kunnen een vrijstelling van 80 % van de verschuldigde bedrijfsvoorheffing ontvangen op de lonen van onderzoekers die zij tewerkstellen. Sinds 1 januari 2020 geldt die maatregel ook voor een aantal bachelordiploma's. Voor kleine vennootschappen is die beperkt tot 50 % van het totale bedrag van de vrijstelling zoals toegepast voor de werknemers met een specifiek master- of doctordiploma. Voor de overige ondernemingen wordt dit beperkt tot 25 % van het totale bedrag van die vrijstelling.

“Het mechanisme van gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor O&O jobs is een belangrijke fiscale stimulans voor de Belgische Staat. Het is in het bijzonder dankzij dit mechanisme dat België in staat is geweest om aan de top van het Europese podium te staan in de O&O-sector, waardoor de creatie en het behoud van hooggekwalificeerde jobs in spitstechnologische sectoren op ons grondgebied wordt verzekerd en de Belgische O&O-knowhow internationaal wordt geprofileerd,” antwoordde de Staatssecretaris aan De Roo.

De enige wijziging die tot hiertoe werd doorgevoerd is dat vanaf 1 augustus 2023 de aanmelding van een onderzoeks- of ontwikkelingsproject of -programma bij de programmatorische federale overheidsdienst Wetenschapsbeleid (BELSPO) moet gebeuren vóór de aanvang van het project of programma om van de vrijstelling inzake bedrijfsvoorheffing te kunnen genieten.  Een meer substantiële wijziging van de tekst was gepland als onderdeel van de algemene belastinghervorming. De besprekingen over dit onderwerp zullen daarom worden uitgesteld tot de volgende legislatuur.

Stijn De Roo: “Het mechanisme van gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing is één van de maatregelen die België aan de Europese top in de O&O-sector brengt.

Het is belangrijk dat België en Vlaanderen deze plaats ook in de toekomst kunnen behouden en dat de knowhow ook in de toekomst verder kan groeien.”

 

Nieuws

"Herinrichting N42 tussen Wetteren en Zottegem is noodzakelijk"

De toekomst van de herinrichting van de N42 tussen Wetteren en Zottegem blijft onzeker na de vernietiging van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) door de Raad van State in 2023. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Stijn De Roo.

Spanjeveerbrug Mendonk: impact van de geplande werken

Vlaams Parlementslid Stijn De Roo polste in het Vlaams Parlement opnieuw naar de impact van de geplande werken aan de Spanjeveerbrug in Mendonk. Wat betekent de herbouw van de brug voor plaatselijke evenementen zoals Mendonkkermis en de dierenwijding in 2025?

"Te lang te naïef geweest over sociale media"

"Moeten we aanvaarden dat techreuzen bepalen wat onze kinderen te zien krijgen? We zijn te lang te naïef geweest over sociale media." Stijn De Roo diende een conceptnota in en pleit met cd&v voor een doordachte aanpak: een ethisch kader, leeftijdsverificatie en beperkingen op schadelijke algoritmes. Hij stelde in het Vlaams Parlement een actuele vraag aan Minister van Media Cieltje Van Achter over het standpunt van de Vlaamse regering.