Evaluatie van proefproject 'Verkeerslichtenbeïnvloeding door KAR voor de Vlaamse Tramlijnen' in tweede helft 2022

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Met KAR-technologie wordt een verbinding tot stand gebracht tussen de trams van De Lijn en de verkeerslichteninfrastructuur, zodat de trams sneller groen licht krijgen. De uitvoeringstermijn voor het project is ingegaan op maandag 4 januari 2021 en bedroeg 49 weken, waarna een evaluatie zou volgen. Bij positieve evaluatie zal een uitrolfase volgen over alle tramlijnen in heel Vlaanderen.

In Nederland wordt ook nieuwere technologie gebruikt (C-ITS), die meer mogelijkheden zou hebben. De Lijn zou gekozen hebben voor de KAR-technologie (KAR: korteafstandsradio) wegens de betrouwbaarheid.

Op de vragen van Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (CD&V) antwoordde bevoegd minister Lydia Peeters (Open Vld) dat eind 2018 door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en De Lijn een plan van aanpak werd opgemaakt om de doorstroming van het openbaar vervoer (OV) op lichtengeregelde kruispunten te verhogen. In dit plan van aanpak werd bepaald welke technologieën zullen ingezet worden.

Begin 2018 werd door AWV en De Lijn een Request For Information (RFI) gelanceerd om na te gaan welke technologieën beschikbaar zijn om verkeerslichten te beïnvloeden door OV. Uit deze RFI is gebleken dat naast de huidige technologie van fysieke selectieve lussen, in hoofdzaak twee systemen kunnen onderscheiden worden: KAR-systemen en C-ITS gebaseerde systemen.

Hieruit bleek dat KAR-systemen mature technologie zijn die ook al in de praktijk bewezen hebben goed te werken.

C-ITS systemen zijn nog in volle ontwikkeling en op het moment van de technologiebepaling was dit nog onvoldoende op grote schaal uitgetest.

Steeds blijven wachten op nieuwe technologie zorgt er in de praktijk voor dat er nooit gekozen wordt waardoor het project ook nooit uitgevoerd wordt.

De verkeerskundige evaluatie van het proefproject zal pas beschikbaar zijn in de tweede helft van 2022.

Stijn De Roo: “Ik kijk uit naar de de oplevering van de verkeerskundige evaluatie van het proefproject KAR. Pas na de tweede helft van 2022 zal er beslist worden of de KAR-technologie zal uitgerold worden over alle tramlijnen in Vlaanderen.”

Nieuws

Vervoersalternatieven tramlijn T2 tijdens werken

Stad Gent plant, in samenwerking met De Lijn en Farys, de heraanleg van de Poperingestraat, Radijsstraat, Dikkelindestraat en een deel van de Kolegemstraat. De geplande werkzaamheden omvatten onder meer de vernieuwing van de wegenis van gevel tot gevel, de aanleg van een gescheiden rioolstelsel en het inrichten van nieuwe tramhaltes met wachtaccommodatie.

Geen stedelijk fietsdeelsysteem nodig: private spelers doen hun werk

Gents Gemeenteraadslid Stijn De Roo (cd&v) stelt zich vragen bij de noodzaak van een stedelijk fietsdeelsysteem, zoals vermeld in het bestuursakkoord van de Stad Gent.

Schepencollege blijft verwarring zaaien rond zwembad Neptunus

Door een uitspraak van de Raad van State liep de planning van het nieuwe zwembad in Wondelgem al heel wat vertraging op.