De werken aan de Vliegtuiglaan in Gent, vlak bij Weba en Decathlon, zijn stevig in de soep gedraaid. Dat blijkt na vragen van CD&V'er Stijn De Roo in het Vlaams Parlement. Door plannen die niet blijken te kloppen, liep de werf al meer dan een jaar vertraging op. Intussen is het aantal ongevallen niet meer op één hand te tellen.
Filerijden aan de Vliegtuiglaan. Voor heel wat Gentenaars is het dagelijkse koek. Normaal gezien moesten de grootschalige werken aan de gewestweg, die in oktober 2019 zijn gestart, al een jaar achter de rug zijn, maar onduidelijke plannen strooiden roet in het eten. Stijn De Roo (CD&V) vroeg in het Vlaams Parlement een stand van zaken op bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). Uit haar antwoord blijkt dat de aannemers tot drie maal toe leidingen en constructies vonden die niet op de plannen stonden. Hierdoor moest de werf telkens stilgelegd worden. Pas ten vroegste volgende maand wordt het laatste stukje asfalt richting Zelzate gegoten. Al moet het weer dan wel meezitten. Daarna wordt de weg richting Gent aangepakt.
"De werken aan de Vliegtuiglaan hadden al lang klaar moeten zijn", zegt De Roo. Als fractievoorzitter van de Gentse CD&V maant de politicus in tussentijd aan tot voorzichtig rijgedrag. "Tot het einde van de werken is het opletten geblazen in de omgeving. Elk ongeval is er één te veel."
37 gewonden
Cijfers tonen aan dat het er de laatste tijd inderdaad gevaarlijk is. In de Vliegtuiglaan vonden in twee jaar tijd 49 ongevallen plaats. Op het stuk van de John F. Kennedylaan net vóór de werf komen er nog eens 39 bij. Dat geeft 37 gewonden in totaal.
Om de veiligheid te verhogen, bekijkt het Agentschap Wegen en Verkeer, de Vlaamse overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor de werken, alvast hoe het de bedrijven in de buurt wat beter kan inlichten. Per mail worden ze binnenkort op de hoogte gebracht van alle lopende en geplande werken. Verder geeft ook burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) aan dat de stad blijft inzetten op controles. "De politie controleert regelmatig op overdreven snelheid. Vaak onderscheppen onze inspecteurs op de motor bestuurders die de regels overtreden. Kunnen we in dat geval het rijbewijs intrekken, dan doen we dat meteen. Maar ook voor buitenlandse chauffeurs zijn we strikt. Hen laten we onmiddellijk hun boete betalen."
mathias de clercq & CEDRIC MATTHYS ■