Mobile Station voor verwerking identiteitsdocumenten voortaan mogelijk aan huis bij personen met beperkte mobiliteit

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Voor mensen met een beperkte mobiliteit en mensen die voor een langere periode in een ziekenhuis of in een rust- en verzorgingstehuis verblijven is het niet vanzelfsprekend om zich te verplaatsen. Zij kunnen dan ook moeilijkheden ondervinden bij het aanvragen en ophalen van identiteitsdocumenten.

Op 24 april stelde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden het Mobile Station voor. Met een mobiel toestel kunnen stadsmedewerkers op het terrein dezelfde handelingen stellen als aan het loket. Hierdoor kan het aanvragen en uitreiken van identiteitsdocumenten voor personen die zich moeilijk kunnen verplaatsen vlotter verlopen.

Gemeenteraadslid Stijn De Roo vroeg aan schepen Isabelle Heyndrickx (cd&v) hoe zij staat tegenover het inzetten van het Mobile Station en of er plannen zijn om in Gent met deze toestellen aan de slag te gaan.

De schepen: “Ik kan u meedelen dat wij in Gent zeer blij zijn met de aankondiging van dit mobiel toestel. In Gent had de dienst Burgerzaken al veel langer de traditie om aan huis te gaan bij mensen met beperkte mobiliteit. Door de komst van o.a. de vingerafdrukken op de identiteitskaarten waren we genoodzaakt om daarmee te stoppen. De toestellen die voorzien waren voor het loket konden immers onmogelijk verplaatst worden. Met het nieuwe mobiele toestel kunnen medewerkers nu op het terrein alle handelingen stellen die nodig zijn voor de aanvraag en activatie van identiteitsdocumenten, net als aan het loket. We zijn dus enthousiast om ook in Gent met deze toestellen aan de slag gegaan. In een eerste fase wordt bekeken om één toestel aan te kopen om in uitzonderlijke situaties mensen thuis te kunnen helpen. Om een volledige dienstverlening aan huis te kunnen uitrollen, zullen meerdere toestellen moeten worden aangekocht en zal ook een verhoogde personeelsinzet noodzakelijk zijn. Het zal aan de volgende bestuursploeg zijn om daartoe de noodzakelijke middelen op te nemen in de meerjarenplanning. Ik kan uiteraard geen voorafname doen op de volgende legislatuur, maar als het aan mij ligt en als mijn partij na de gemeenteraadsverkiezingen opnieuw deel uitmaakt van het stadsbestuur, dan wordt ook in de volgende zes jaar resoluut verder ingezet op de nabije dienstverlening en zullen we erop toezien dat daartoe de nodige investeringen gebeuren, ook in deze mobiele toestellen.”

Stijn De Roo: “Dienstverlening dicht bij de mensen nemen wij letterlijk. Ik ben tevreden dat de Stad aan de slag gaat met het inzetten van een mobiel toestel op het terrein voor mensen met beperkte mobiliteit. Voldoende budgetinvesteringen in nabije dienstverlening blijven cruciaal voor de toekomst.”

De volledige tussenkomst van Stijn kan je (her)bekijken via deze link.

Copyright afbeelding: Annelies Verlinden

Nieuws

"Herinrichting N42 tussen Wetteren en Zottegem is noodzakelijk"

De toekomst van de herinrichting van de N42 tussen Wetteren en Zottegem blijft onzeker na de vernietiging van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) door de Raad van State in 2023. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Stijn De Roo.

Spanjeveerbrug Mendonk: impact van de geplande werken

Vlaams Parlementslid Stijn De Roo polste in het Vlaams Parlement opnieuw naar de impact van de geplande werken aan de Spanjeveerbrug in Mendonk. Wat betekent de herbouw van de brug voor plaatselijke evenementen zoals Mendonkkermis en de dierenwijding in 2025?

"Te lang te naïef geweest over sociale media"

"Moeten we aanvaarden dat techreuzen bepalen wat onze kinderen te zien krijgen? We zijn te lang te naïef geweest over sociale media." Stijn De Roo diende een conceptnota in en pleit met cd&v voor een doordachte aanpak: een ethisch kader, leeftijdsverificatie en beperkingen op schadelijke algoritmes. Hij stelde in het Vlaams Parlement een actuele vraag aan Minister van Media Cieltje Van Achter over het standpunt van de Vlaamse regering.