Alle 65-plussers uit Gent kregen een brief waarmee ze een gratis gele doos kunnen ophalen. De doos is de snelste weg voor hulpverleners naar medische info. In totaal gingen er 32% van de aangeschreven doelgroep in op dit aanbod. Dat blijkt uit een vraag van gemeenteraadslid Stijn De Roo (cd&v) aan schepen Rudy Coddens (Vooruit).

De doos - die je bewaart in de koelkast - zorgt ervoor dat diensten zoals brandweer, hulpverleners en politie sneller de nodige informatie vinden wanneer ouderen in nood verkeren of vermist zijn. De 43.342 Gentse ouderen kunnen zo'n gele doos afhalen in de 11 lokale dienstencentra en bij een 160-tal Gentse apothekers. Sinds de uitrol van het project in 2020 verdeelde de stad in totaal 13.865 dozen.

In de gele doos zit een ringboekje voor contact- en medische gegevens en een hoesje voor het medicatieschema en een vermissingsfiche. 4.203 ouderen kozen ervoor om géén gele doos af te halen, maar wel gebruik te maken van het boekje/hoesje. Alles samen staat de teller dus op 18.068 bereikte ouderen, bijna 42% van de doelgroep.

Op de vraag van De Roo naar een evaluatie in samenspraak met de hulpdiensten, antwoordt de schepen dat er optimalisaties komen. Er werd met de hulpverleners afgesproken om vanaf nu enkel het boekje en hoesje mee te nemen naar het ziekenhuis. Op die manier kan de gele doos op de spoeddienst niet verloren gaan. Vervolgens zal het standaard registratiesysteem de ambulanciers herinneren om aan te duiden of er een gele doos aanwezig is. Tot slot zouden hulpdiensten tijdens interventies een flyer met info over het project kunnen afgeven wanneer de woning niet over een gele doos beschikt.

Tijdens de Week van de Zorg in maart 2023 plant de stad een nieuwe campagne. “Op dat ogenblik kunnen we ook opnieuw de nieuwe lichting 65+ers aanschrijven om een gratis gele doos af te halen. In tussentijd blijven we via de Gentse apothekers en de lokale dienstencentra de gele dozen aanbieden en promoten”, aldus de schepen.

Stijn De Roo: “De gele dozen zijn een schitterend initiatief. Ze bieden de hulpverleners snel de juiste informatie wanneer ouderen in nood zijn. Zo wordt er geen cruciale tijd verspild. De stad bereikt nu 42% van de doelgroep, maar ik hoop dat nog méér ouderen in Gent ingaan op dit aanbod - dat levens kan redden."