We herinneren ons 8 mei 2021 als de dag dat de terrassen opnieuw open gingen. Maar het was eveneens de dag waarop het eerste burgerlijk buitenhuwelijk werd afgesloten in Gent. Schepen Isabelle Heyndrickx nam het initiatief om huwen in openlucht mogelijk te maken in de tuin van Hotel d’Hane Steenhuyse, een rustpunt midden in de Veldstraat. 

Fractievoorzitter Stijn De Roo (CD&V) bevroeg de schepen, die als ambtenaar van de burgerlijke stand de huwelijken voltrok. Uit het antwoord van de schepen blijkt dat tussen 8 mei en 14 juli in totaal 306 huwelijken in Gent plaatsvonden. 225 daarvan waren huwelijken in openlucht. De laatste dag waarop deze buitenhuwelijken konden plaatsvinden was op 14 juli. Tijdens de Gentse Feestenperiode worden er nooit huwelijken georganiseerd en in augustus was de locatie reeds gereserveerd door andere evenementen.

Koppels konden steeds kiezen of ze in de tuin van Hotel d’Hane Steenhuyse of in het stadhuis trouwden. De Dienst Burgerzaken nam daarvoor met elk koppel op voorhand contact op.

Isabelle Heyndrickx: "We hebben buitenhuwelijken mogelijk gemaakt omdat koppels dan meer familieleden en vrienden mochten meebrengen dan bij een huwelijk binnen. Ook na de versoepelingen van de coronamaatregelen bleven de buitenhuwelijken populair. Ondanks het feit dat er sinds 9 juni 100 personen binnen mochten aanwezig zijn koos 3/4 van de koppels nog steeds om te huwen op onze buitenlocatie. De tuin van Hotel d’Hane Steenhuyse is een prachtige locatie met een eigen sfeer en veel koppels wisten dat te waarderen." 

Stijn De Roo: "In Gent kon je al in het stadhuis, de dienstencentra en het Gravensteen huwen. Het succes van d'Hane Steenhuyse toont aan dat een buitenlocatie eveneens aantrekkelijk is om elkaar het ja-woord te geven. Met CD&V pleiten we ervoor om de volgende zomers opnieuw een mogelijkheid te voorzien om buiten te huwen."