De deelfietsen werden tijdens de Gentse Feesten opmerkelijk méér gebruikt dan tijdens het Lichtfestival. Op vier strategisch gekozen locaties ging het over 1.101 ontleningen. Bijna de helft van de gebruikers koos daar voor een elektrische fiets. Dat blijkt uit informatie die fractievoorzitter Stijn De Roo (cd&v) opvroeg bij schepen Filip Watteeuw (Groen).

Feestvierders konden zich tijdens de Gentse Feesten ook met een deelfiets naar de feestenzone verplaatsen. Naast het standaard aanbod werden er extra fietsen geplaatst op vier strategische locaties. Doordat tijdens het Lichtfestival bleek dat de stations méér succes hadden dan de P&R’s werden de fietsen van deelfietsorganisaties Baqme, Dott en Donkey Republic uiteindelijk geplaatst op P&R The Loop, P&R Ledeberg, station Gent-Sint-Pieters en station Dampoort.

“Het gebruik van de deelfietsen in Gent was tijdens de Gentse Feesten een pak hoger dan ervoor en erna”, aldus de schepen. Uit berekeningen van het gemiddeld aantal ritten per dag vóór, tijdens en na de Gentse Feesten blijkt dat het gebruik in de periode van 15 t.e.m. 24 juli bij Dott 75% en bij Donkey Republic 85% hoger was dan op andere dagen van de maand.

Ook op toekomstige evenementen staan extra deelfietsen gepland. Zo zullen er volgende week zondag tijdens Gent Autovrij bijkomende deelfietsen geplaatst worden aan de P&R Ledeberg en de twee stations. “Daarnaast zullen de deelfietsorganisaties ook een stand bemannen op het evenementenplein waar bijvoorbeeld de deelfietsen getest kunnen worden”, aldus de schepen.

Stijn De Roo: “Ik ben tevreden om te zien dat bezoekers van onze stad de weg vinden naar de deelfietsen. Al valt het op dat gebruikers de overstap sneller maken vanaf het openbaar vervoer dan vanuit de auto. Er werden vanaf The Loop slechts 37 fietsen ontleend, wat na het Lichtfestival opnieuw geen succesvolle locatie blijkt te zijn. Dat moeten we evalueren en bijsturen.

Gemiddeld gaat het over 110 ontleningen per dag op de strategische locaties, wat slechts een zeer kleine verhouding is ten opzichte van het aantal bezoekers van de Gentse Feesten. Een goed aanbod van deelfietsen op plaatsen waar de gebruiker van vervoermiddel wisselt, is dan ook nodig om de verduurzaming van de mobiliteit in onze stad verder te zetten. Met cd&v Gent zetten we daar onze schouders onder.”