Stad Gent zal lockers voor steps en plooifietsen voorzien in de fietsenparking van Gent-Zuid. Dat laat schepen Hafsa El-Bazioui (Groen) weten na een vraag van Stijn De Roo (cd&v). "Op dit moment is er geen aparte ruimte om steps te parkeren aan het vernieuwde stadskantoor. Dankzij de lockers kunnen we wanorde tegengaan." zegt het gemeenteraadslid.

Wie voorbij het nieuwe stadskantoor passeert, ziet regelmatig steps onordelijk aan of op de trappen staan. Ze staan in de weg voor wie de trap wil gebruiken en zorgen voor visuele hinder. Sommige bezoekers nemen de step of plooifiets mee naar binnen, wat dan weer niet toegelaten is.

Het ontwerp van de parking dateert van enkele jaren geleden, toen je amper steps in het straatbeeld zag. Steps kunnen in principe wel gestald worden in de gewone fietsenrekken van de fietsenparking, maar deze optie wordt onvoldoende benut. Het feit dat gebruikers van steps niet allemaal een slot bijhebben is één van de oorzaken.

Na een vraag van De Roo zullen de stadsdiensten lockers voorzien met een zelf in te stellen cijferslot. Om te vermijden dat de lockers voor andere doeleinden of een lange periode gebruikt worden, zullen ze gebonden zijn aan een bepaald tijdsframe. De lockers krijgen een aparte plaats, waardoor er geen fietsparkeerplaatsen verdwijnen.

Stijn De Roo: “De lockers zullen een win-win zijn voor het nieuwe stadskantoor. Gebruikers van steps en plooifietsen kunnen hun tweewieler er veilig kwijt én het geeft een oplossing voor de regelmatige chaos aan de trappen. Ik pleit ervoor om ook op andere plaatsen in onze stad dergelijke lockers te voorzien."