Als vader (en papa-in-spe) vroeg ik aan de bevoegde schepen naar de mogelijkheid om luiertafels te installeren in de publieke toiletten voor mannen.

Op dit moment staan er 31 luiertafels opgesteld op het publiek domein. Bijna allemaal bevinden ze zich in de vrouwentoiletten, maar zij zijn niet de enigen die kinderen verzorgen.

De schepen bevestigde me dat ze mijn vraag begreep en garandeerde mij dat er bij volgende renovaties en installaties van nieuwe genderneutrale toiletten rekening zou worden gehouden met deze vraag.  Ik blijf dit verder opvolgen !

Hieronder het volledige antwoord van schepen Annelies Storms:

Momenteel staan er verspreid over ons publiek domein 31 luiertafels opgesteld in het publiek sanitair. Het klopt dat ze vaak opgesteld staan in het vrouwensanitair waardoor ze minder toegankelijk zijn voor mannen.

In de Krook is er één verzorgingstafel voorzien voor grote kinderen of volwassenen met een beperking. Deze is in een aparte ruimte en dus voor iedereen toegankelijk.

Bij het bouwen van nieuwe toiletten of bij verbouwingen willen we er ons op toeleggen om enkel genderinclusieve toiletten te voorzien, dit wil zeggen toegankelijk voor iedereen (mannen, vrouwen, x), zoals gevraagd in het actieplan toegankelijkheid, gelanceerd door collega Astrid Debruycker. Genderinclusieve toiletten lossen meteen ook het probleem van de luiertafels op want deze zijn dan immers toegankelijk voor iedereen. Momenteel zijn er helaas geen middelen voorzien voor het bouwen van nieuwe toiletten. Bij de renovatie van bestaande toiletgebouwen zullen we wél bekijken in welke mate dat mogelijk is. Binnenkort (in het najaar) wordt verder onderzocht waar we met het publiek sanitair naar toe willen en hoe dat er uit moet zien.

Daarnaast kunnen we ook het Gents project “Babyspots” vermeld . Dat project werd ontwikkeld vanuit het Huis van het Kind onder de bevoegdheid van mijn collega Schepen Decruynaere. Babyspots zijn rustige plekken in de stad, waar ouders hun kind kunnen verluieren en voeden.

Ondertussen zijn er al een 60-tal babyspots verspreid over de stad en ze zijn te herkennen aan de leuke sticker met de baby, zie https://stad.gent/nl/samenleven-welzijn-gezondheid/gezondheid/waar-kan-je-terecht/babyspot