Wie zich in het verkeer waagt met de fiets, bromfiets, motorfiets, auto, bus, … en een verkeersovertreding begaat zoals te snel rijden, door het rode licht rijden, fout parkeren, niet handenvrij bellen, … loopt het risico op een boete. 

De verkeersregels zijn hoofdzakelijk een federale bevoegdheid. De Vlaamse overheid en de lokale overheid (gemeente of stad) kunnen in Vlaanderen bepaalde federale verkeersregels verstrengen of aanvullen.

“Hoe meer men zich in het verkeer begeeft, hoe groter het risico op een verkeersovertreding. Ook de buschauffeurs van De Lijn ontkomen niet aan verkeersboetes. De Lijn staat immers in voor een heel hoog aantal ritten per dag,” stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (CD&V). 

De Roo informeerde bij minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) naar het aantal boetes dat De Lijn ontving de voorbije vijf jaar voor snelheidsovertredingen, voor overtredingen voor het rijden door rood licht en voor andere verkeersovertredingen. 

Mijn schriftelijke vraag en het antwoord van de minister (opgesplitst per provincie) vindt u onderaan.

  • Voor snelheidsovertredingen in volgorde van de jaren: 1.118   1.058   1.288   1.381   1.583
  • Voor door het rood licht rijden: 76   93   52   74   57
  • Voor overige overtredingen: 120   125   93   111   208

 

Stijn De Roo: “Ook De Lijn moet zich aan de verkeersregels houden! Jammer genoeg merken we dat de verkeersovertredingen van de buschauffeurs van de Lijn de laatste jaren voor door het rood licht rijden hoog blijven en dat ze voor overdreven snelheid en overige overtredingen nog zijn toegenomen.

De Lijn heeft als overheidsdienst een voorbeeldfunctie en moet mee zorgen voor een veilig verkeer.”

Vraag: klik hier.

Antwoord: klik hier.