De Nederlandse supermarkt JUMBO wil een vestiging openen in Gent. Als consument moéten we haast tevreden zijn: onze portemonnee wint bij de slag om de laagste prijs. De buurt zal niet langer onderbedeeld zijn op vlak van discountsupermarkten. En natuurlijk komt er lokale tewerkstelling. Maar als we niet opletten, verliezen we met z’n allen bij de komst van de gigant.

Mijn oproep aan JUMBO: geef onze stad “7 zekerheden”, die de Gentenaars ten goede komen.

Stijn De Roo, fractievoorzitter CD&V

De wijken rondom de nieuwe vestiging hebben een stijgend inwonersaantal, maar (te) weinig voorzieningen. In een omtrek van drie kilometer vinden we nagenoeg geen supermarkten, en al zeker geen die koopwaar tegen bodemprijzen aanbieden. JUMBO ziet het gat in de markt en vraagt een vergunning aan voor een winkelpand op de site van WEBA en Decathlon. Al de initiatieven om lokaal te winkelen ten spijt: de buurt snakt naar een winkel waar zij hun mandje kunnen volladen met hypergoedkope producten en loopt warm voor een retailer die haar klanten “7 zekerheden” geeft, waardoor ze “gegarandeerd meer dan tevreden winkelen”.

Maar het stadsbestuur van Gent geeft de supermarkt alsnog geen groen licht. Uit verklaringen in de pers blijkt dat de keten wil bouwen waar het niet toegelaten is en bovendien naliet om een archeologienota toe te voegen aan de aanvraag. In plaats van in de hoogte te werken, smeert JUMBO een stuk nieuwbouw breed uit over de beschikbare ruimte.

In de vergunningsaanvraag staan ook nieuwe parkeerplaatsen opgenomen. Ik zie ze nog niet voor mij, de trage weggebruikers die te voet of per buitenmaatse fiets hun leven riskeren langsheen de drukke Vliegtuiglaan, waar vrachtwagens over het wegdek daveren bij gebrek aan een oplossing voor de mobiliteitshinder die de buurt al decennia teistert. Eén ding lijkt dan ook zeker: JUMBO trekt met zijn nieuwe vestiging een pak extra auto’s – ook Euro 4-wielers – naar een regio die op vandaag al oververzadigd is. En dat op een boogscheut van de net-ingevoerde lage Emissiezone (LEZ).

De keten brengt tientallen nieuwe jobs met zich mee, en daar moeten we tevreden mee zijn. De werkloosheid in Gent neemt de afgelopen jaren steeds verder af, maar toch is 22,5% van de jongeren op zoek naar een job. We moeten ons wel vragen stellen bij de volhoudbaarheid van de gecreëerde jobs: tal van andere race-to-the-bottom retailers tonen dat de prijzenslag niet steeds hand in hand gaat met lange carrières en het investeren in mensen. Extra jobs dus, maar wellicht niet de meest duurzame voor onze stad.

Gent wordt internationaal gerenommeerd om haar voedselstrategie en won zelfs een prestigieuze prijs van de Verenigde Naties. Korte keten staat centraal in die visie, maar tot op vandaag blijven de initiatieven voor toelevering weggelegd voor een handvol middenklassers. Net in die stad komt een supermarktspeler als JUMBO, die met zijn stuntprijzen de leveranciers en (uiteindelijk) de boeren en boerinnen die aan de basis van ons voedsel staan onder druk zet.

Voor mij is het duidelijk: de Gentenaar verdient beter dan louter een jager naar bodemprijzen die de buurt opzadelt met een nog grotere mobiliteitsknoop, die tijdelijke jobs creëert en die zo goedkoop mogelijke producten in de rekken legt ten koste van de andere schakels in de keten.  Daarom een oproep aan JUMBO om onze stad óók 7 zekerheden te geven die onze inwoners ten goede komen: (1) verslind geen ruimte (2) investeer in mensen en bied ze in Gent een job met uitdaging en toekomst (3) werk samen met lokale leveranciers en producenten (4) geef hen een eerlijke prijs (5) verhoog de veiligheid voor trage weggebruikers (6) innoveer voor een betere mobiliteit (7) pas de plannen aan voor een volhoudbare integratie in de buurt.

En laat ons toch vooral niet vergeten om te blijven winkelhieren bij de kruidenier, bij de boer of bij de buurtwinkel om de hoek.