Stad Gent telt 21991 fietsparkeerplaatsen in openbare fietsenrekken langs de openbare weg. Dat blijkt uit cijfers opgevraagd door CD&V-fractieleider Stijn De Roo. Dat is op zich een mooi cijfer, maar de verdeling over de verschillende wijken en deelgemeenten in onze stad kan beter. In veel deelgemeenten zijn er fietsenparkeerplaatsen te weinig, iets waar de schepen werk van maakt met een fietsparkeerplan.


Fractieleider De Roo stelde de vraag naar aanleiding van een recent rapport van de Fietsersbond. Daarin kreeg Gent een 3.7 op vijf voor het aanbod aan fietsstallingen. In de cijfers die bevoegd schepen Watteeuw aan raadslid De Roo doorstuurde zijn de fietsparkeerplaatsen aan de stations, fietsparkings, tijdelijke fietsstallingen, fietskluizen en fietstrommels en private fietsrekken niet meegerekend.


Uit de cijfers blijkt dat de fietsenrekken met een grote verscheidenheid zijn verdeeld over de verschillende wijken en deelgemeenten in onze stad en dat er in sommige buurten sprake is van een tekort aan fietsparkeerplaatsen. De Gentse Kanaaldorpen en – zone tellen met vijftien stuks het minste fietsenrekken. Andere deelgemeenten die minder fietsenrekken tellen zijn Drongen (165), Gentbrugge (170), Sint-Denijs-Westrem-Afsnee (229) en Oostakker (246). De binnenstad is met 6393 fietsenrekken dé uitschieter, dit uiteraard vanwege de hoge parkeerdruk.


Schepen Watteeuw gaf in zijn antwoord ook mee dat team Fiets van het Mobiliteitsbedrijf op dit moment bezig is met de opmaak van een fietsparkeerplan. Wijk per wijk worden de noden in kaart gebracht en aangevuld met de suggesties van burgers en bevolkingsdichtheid. “We blijven de cijfers opvolgen en blijven hameren op een eerlijke evenwichtige verdeling van het aantal fietsparkeerplaatsen in onze stad. Ons stadscentrum is al goed bedeeld, maar zeker in onze deelgemeenten is er nog vraag en ruimte voor meer plaatsen. Een ruim aanbod aan fietsparkeerplaatsen kan ook een opsteker zijn voor lokale handelaars. We kijken dan ook uit naar de opmaak van het fietsparkeerplan,” aldus fractieleider De Roo.