Door de coronamaatregelen dreigt een tekort aan gemachtigd opzichters aan sommige scholen in Gent. Dat blijkt uit informatie die gemeenteraadslid Stijn De Roo (CD&V) opvroeg bij burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). Gemachtigd opzichters leiden het verkeer aan o.a. de schoolpoorten in goede banen. Alvorens ze gemachtigd worden door de burgemeester, moeten ze een opleiding volgen bij de politie. De opleiding bestaat uit een theoretisch en een praktisch luik.

De politie meldt dat er wegens de coronamaatregelen in het schooljaar 2020-2021 slechts één opleiding kon doorgaan (eind september 2020). Er staan voorlopig ook geen opleidingen gepland. De politie wacht hiervoor op een versoepeling van de maatregelen.

De Roo vroeg ook of er digitale opleidingen werden georganiseerd. De burgemeester antwoordt: "De afweging om de theoretische lessen online te laten doorgaan is gemaakt en men is tot het besluit gekomen dat dit moeilijk ligt omdat de lesgever in dat geval geen zicht heeft op wie de deelnemers zijn en in hoeverre zij de lessen aandachtig volgen. Het praktijkgedeelte gebeurt doorgaans in groepen en op verplaatsing, ook dit kan niet doorgaan zolang de huidige coronamaatregelen van kracht zijn."

De politie geeft mee dat sommige scholen inderdaad een tekort aan gemachtigd opzichters signaleren omdat er meer leerlingen met de fiets naar school komen. Van zodra de coronamaatregelen het toelaten zullen de opleidingen worden hervat zodat opnieuw meer gemachtigd opzichters beschikbaar zijn.

"Meer en meer kinderen gaan met de fiets naar school. Onze gemachtigd opzichters zijn een onmisbaar element voor de schoolomgeving. Door hen op te leiden, investeren we in op een hogere verkeersveiligheid aan en rond de schoolpoort. Ik hoop dat de politie de opleidingen snel kan hervatten." zegt De Roo.

Bron afbeelding: https://www.mobielvlaanderen.be/overheden/artikel.php?mbnr=171&id=1918