Collega's,

Gent is een prachtige stad. Een fantastische stad. Een stad om fier op te zijn.

 Ons historisch centrum, onze bruisende deelgemeenten, onze kunst en cultuur, onze handelaars en ondernemers, onze Universiteit en hogescholen, onze Gentse feesten, onze gevels die de vierde mooiste van de wereld zijn, ons Lam Gods …  en ga zo maar door.

Logisch gevolg: dit trekt niet-Gentenaars aan. Daar zijn we -terecht- fier op. Dat maakt dat onze stad er één is EN zàl zijn mét toeristen.

 Ik wil twee punten uit de beleidsnota onderstrepen

  • Gent moet toegankelijk zijn voor toeristen buiten de stad, maar ook voor onze eigen inwoners-toeristen.
  • De economische waarde én meerwaarde van ons Gents Toerisme

 TOEGANKELIJKHEID

In een stad mét toeristen ontvangen we hen met open armen, zonder in te boeten op de levenskwaliteit van onze inwoners.

Voor ons is het van cruciaal belang dat leefbaarheid is opgenomen in de merkidentiteit van toeristisch Gent. Het toont aan dat het toeristisch beleid rekening houdt met de bekommernis van onze inwoners voor de draagkracht van het toerisme in onze stad. Gent is en blijft in de eerste plaats van onze Gentenaars.

Onze fractie hecht daarnaast veel belang aan gezinnen en jongeren. We zien in deze beleidsnota dat ook aan hen wordt gedacht: de verschillende initiatieven voor jeugdvriendelijke logies, het aanbod van VisitGent voor gezinnen (zoals de app voor kinderen met draakje Fosfor) en de ambitie om Europese jongerenhoofdstad te worden ondersteunen wij ten volle.

 ECONOMISCHE WAARDE EN MEERWAARDE

Een goed draaiende toeristische sector betekent een economische meerwaarde voor de stad. De beleidsnota straalt ambitie uit om dit op een eerlijke en competitieve manier te doen, zonder de focus op jobs te verliezen. 

Naast inzetten op de mogelijkheden, is het ook belangrijk een aantal regulaties in te voeren voor een eerlijke economie. Dit zowel in het belang van de sector als voor de toeristen zelf. Naar schatting 11% van de totale overnachtingen vinden plaats in illegale logies. De vakantiewoningenstop die we reeds invoerden is alvast een goed begin om dit cijfer te laten dalen. Legale logies investeren om aan de wettelijke veiligheidsnormen te voorzien. Verder blijven inzetten hierop blijft dus nodig.

 Tot slot ondersteunen wij de ambitie om méér topcongressen aan te trekken. Zij ondersteunen onze ambitie als kennisstad en dragen ook bij aan een gespreid toerisme met economische meerwaarde.

Collega's,

De coronacrisis heeft roet in het eten gestrooid voor de hele toeristische sector, maar het voorziene relancebudget van 1,8 miljoen euro geeft kansen om de heropleving van toerisme in te kaderen in het toekomstplan.

Gent is een stad waar wordt geleefd, waar wordt gewerkt, waar wordt gewoond én waar toeristen zijn. De initiatieven in deze beleidsnota moeten ervoor zorgen dat we ons unieke DNA niet verliezen en het zelfs verder versterken op het vlak van toerisme. Je kan op CD&V rekenen als partner voor de verdere uitvoering van het toerisme van de toekomst.