Sinds 1 januari 2016 worden de programma’s rond Strategisch BasisOnderzoek (SBO), Toegepast Biomedisch onderzoek met een primair Maatschappelijke finaliteit (TBM) en de doctoraatsbeurzen voor strategisch basisonderzoek overgedragen naar het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). Het FWO staat dus in voor alle nieuwe oproepen.

In de commissie Economie antwoordde Vlaams minister Hilde Crevits aan Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo dat er op basis van de evaluatie 30 SBO-E en 24 SBO-M projecten in aanmerking kwamen voor steun. SBO-E zijn SBO projecten met economische finaliteit en SBO-M zijn SBO projecten met een maatschappelijke finaliteit. De coronacrisis heeft geen invloed gehad op de beoordeling van de aanvragen.

Voor de oproep 2021 zal bij het Toegepast Biomedisch Onderzoek (TBM) met een primair maatschappelijke finaliteit de coronacrisis wel een belangrijke invloed hebben.

Na iedere oproep vindt er een evaluatie plaats, in het laatste jaar van de legislatuur zal een evaluatie plaatsvinden van de samenwerkingsovereenkomst van het FWO met de Vlaamse Overheid en er zal ook nog deze legislatuur over een nieuwe overeenkomst onderhandeld worden.

Het volledige verslag van de vou:

https://www.vlaamsparlement.be/commissies/commissievergaderingen/1521690/verslag/1526726

Stijn De Roo:  “Vlaanderen investeert fors in strategisch basisonderzoek. Het belang daarvan kan ik alleen maar bijtreden!”