De Stad Gent installeert in september van dit jaar nog 7 nieuwe openbare fiaaetspompen in onze stad. Dat vernam CD&V-fractieleider Stijn De Roo van Schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen).
Onze stad heeft de ambitie om een toonaangevende fietsstad te zijn. Verschillende infrastructuurwerken zorgden daar de afgelopen jaren al mee voor. Maar als CD&V Gent zijn we er ook van overtuigd dat samen met meer verkeersveiligheid er ook kleinere drempels moeten worden weggewerkt om zoveel mogelijk mensen op de fiets te krijgen. Eentje daarvan is de nabijheid van voldoende fietspompen”, zegt Stijn De Roo.
Bekend en minder bekend
Momenteel zijn er op 5 locaties openbare fietspompen beschikbaar in Gent: Fietsenparking Korenmarkt, Fietspunt Emile Braunplein, Fietspunt Gent-Sint Pieters, Fietspunt Dampoort, Fietspunt Kattenberg. Deze fietspompen zijn beschikbaar tijdens de openingsuren van de fietspunten van de Fietsambassade en tijdens de openingsuren van de fietsenparking Korenmarkt. Daarnaast zijn er nog op 12 locaties pompen beschikbaar, vooral op terreinen van de universiteit en hoge scholen in onze stad. Deze zijn echter minder bekend bij de Gentenaars.
Maar daar komen heel binnenkort nog 7 openbare locaties in eigen beheer bij, laat schepen Watteeuw weten aan CD&V-fractieleider De Roo. De Fietsambassade Gent heeft sinds 2019 een project lopende om een netwerk van openbare fietspompen uit te rollen in Gent. Na onderzoek naar onder andere gebruiksgemak en vandalismegevoeligheid, viel de keuze op het model ‘Bikeair’.
Op zoek naar locaties
Momenteel zijn de stadsdiensten aan de slag om op zoek te gaan naar 7 locaties op het openbaar domein in de directe omgeving van drukke fietsassen. Dit proces zal deze zomer afgerond worden en in september zullen de fietspompen geplaatst worden op het openbaar domein. Met dit netwerk zal er in het centrum van Gent binnen een straal van ongeveer 1 km een openbare fietspomp ter beschikking staan. Als deze fietspompen geplaatst zijn, zal de Fietsambassade instaan voor het structureel onderhoud en eventuele herstellingen van de fietspompen.
“Ik ben tevreden dat de Schepen laat weten ook in de toekomst te zullen blijven werken aan de uitbreiding van dit netwerk, zowel in eigen beheer als samen met externe partners. Idealiter zijn er openbare fietspompen beschikbaar op al de frequent gebruikte invalswegen naar het centrum vanuit onze wijken en deelgemeenten, maar ook op centrale plaatsen binnen onze wijken en deelgemeenten. De bekendheid verhogen van de minder bekende pomp- en herstellocaties van onder andere onze vele onderwijsinstellingen, verdient daarbij zeker de nodige aandacht”, besluit De Roo.