Naast het Houtdok lijkt er nog een locatie in Gent in aanmerking te komen voor zwemmen in open water. Het gaat om de oude Leiarm aan de Constant Dosscheweg. De metingen van de waterkwaliteit uit 2021 scoorden in de oude Leiearm alvast beter dan die in het Houtdok. Dat blijkt uit informatie die fractievoorzitter Stijn De Roo (cd&v) opvroeg bij schepen Filip Watteeuw (Groen).

“De waterkwaliteitsmetingen gaven aan dat de waterkwaliteit er beter en constanter is dan aan het Houtdok. Belangrijkste verklaring is dat er minder overlopen van riolering uitkomen op dit deel van de waterloop”, aldus de schepen. Dat betekent echter niet dat zwemmen in de oude Leiearm al meteen voor morgen is.

Om het zwemmen in open water er veilig toe te laten, dringt zich aan de waterloop bijkomende accommodatie op. Zo zou er een trap (en/of helling) moeten komen om een veilige en vlotte toegang tot de waterloop te garanderen. Aangezien er ook blijvend bootjes, kano’s en kajaks moeten kunnen passeren, zal bovendien de omvang van zwemzone beperkt moeten zijn. “Gezien de nabijheid van de Blaarmeersen is deze piste dan ook minder prioritair te beschouwen dan het Houtdok”, aldus de schepen. Het zou daarom eerder gaan om een zwemzone op buurtniveau.

Een zwemzone in open water aan de Constant Dosscheweg zou nochtans vanuit historisch oogpunt wel iets hebben, aangezien Constant Dossche daar vlakbij in 1838 een openluchtzwembad opende. Er ligt op dit moment ook al een klein ponton nabij het Landingsplein dat de zeescouts toegang tot het water biedt. Dat zou volgens de schepen geëvalueerd kunnen worden in het kader van een definitieve en publieke steiger.

De stad heeft naast het Houtdok en de oude Leiarm geen andere locaties op het oog als potentiële zwemzone in open water.

Stijn De Roo: “De warme zomers versterken de vraag naar zwemmen in open water. De voorbije weken hebben nogmaals aangetoond dat de Blaarmeersen ontoereikend is als enige locatie waar zwemmers in open lucht terecht kunnen. Als de oude Leiearm de juiste waterkwaliteit blijkt te hebben, moeten we de kans grijpen om deze in te richten als zwemzone in open water.”