Visit Gent is de officiële website van de toeristische dienst van de Stad Gent. Op de website vinden toeristen en bezoekers een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden, activiteiten en hotspots in Gent. Er is ook een lijst beschikbaar met restaurants en cafés via deze website.
Fractieleider Stijn De Roo stelde hierover enkele schriftelijke vragen aan schepen Bracke. De vragen en integrale antwoorden kan je hieronder lezen:
1) Wat is de procedure voor restaurants of cafés om te worden opgenomen in het overzicht?
"Het aanbod van restaurants en cafés op de website visit.gent wordt in 3 stappen gedaan.
Ten eerste dient het betrokken restaurant of café zich aan te melden bij visit.gent. Wij opteren er immers voor om niet “op eigen houtje” de website te vullen gezien niet elke zaak specifiek op toerisme is gericht of wil gericht zijn. Publicatie vertrekt vanuit de vraag van de ondernemers zelf. Aanmelding kan via e-mail ([email protected]) of via het formulier op visitgent.be (zie onderaan in de footer op de webpagina’s voor de lokale sector).
Vervolgens gebeurt een aftoetsing van een aantal voorwaarden die in de eerste plaats de toeristische relevantie moeten staven. Daarin worden een aantal objectieve criteria afgepunt zoals ligging in groot Gent, de zaak is uniek in Gent en behoort niet tot een keten, minimum termijn van activiteit, positieve reviews op externe sites en in toeristische en/of lifestylemedia, eigen website beschikbaar in meerdere talen,...
De dienst toerisme maakt ten slotte een filtering van de zaken die het best aansluiten bij de toeristische merkidentiteit van Gent zijn en dus ‘on brand’ of ‘écht Gents’ zijn. De merkidentiteit bestaat uit 5 L’en, zoals in beleidsnota “toerisme van de toekomst” goedgekeurd: Lam Gods, Lekker, Licht, Levendig en Leefbaar. Elke ‘L’ zet in de verf wat Gent uniek zijn voor onze stad ten opzichte van de concurrentie. Het doel van visitgent.be is toeristische bezoekers en burgers te inspireren, met respect voor de draagkracht van onze stad, met het oog op de digitale promotie van een divers, uniek, lokaal en duurzaam aanbod te zorgen, een verhaal dat we samen met onze toeristische ondernemers schrijven.
2) Is de opname op deze website gratis voor de betrokken zaken? Indien nee, wat zijn de tarieven?
De opname is gratis.
3) Wat is de ruimtelijke spreiding van restaurants en cafés die momenteel op de lijst zijn opgenomen? Welk aandeel bevindt zich in het centrum van onze stad? In welke wijken en deelgemeenten bevinden zich de andere? Graag een overzicht met de absolute en relatieve aantallen per wijk.
U kan de ruimtelijke spreiding hier bekijken (via de filter kan u alleen cafés of restaurants kiezen; in deze link vindt u beide samen op kaart).

Uiteraard bevinden zich de meeste RECA-zaken centraler in de stad en zal verhoudingsgewijs minder aanbod op de website staan in de randgemeenten. Deze zaken zijn inherent ook minder met toeristen bezig en melden zich minder aan op onze site. Daartoe gaan wij zeker zelf proactief op zoek naar unieke zaken die wij oppikken uit andere lifestyle-kanalen in de buitenwijken.
Gezien de database niet is opgedeeld per wijk kan dit overzicht niet makkelijk gemaakt worden . Wellicht volstaat het overzicht op kaart dat u in vraag 3 werd bezorgd. Hier kan u ten allen tijde real-time bekijken wie er van welke wijk is opgenomen.
4) Naar welke ruimtelijke spreiding van restaurants en cafés op de lijst van visit Gent streeft de schepen?
Als het aanbod voldoet aan de gehanteerde criteria van toeristische relevantie streven we naar zo veel mogelijk spreiding in ruimte met het oog op het optimaal spreiden van de toeristische aanwezigheid in Gent.
5) Is het de bedoeling van de schepen om méér restaurants op te nemen op deze lijst? Graag meer informatie.
De dienst toerisme is minder actief in het zelf rekruteren, er wordt voornamelijk gewerkt vanuit de toeristische relevantie, op aanvraag en vanuit de doelstelling om toeristen te spreiden. Zo ook worden eventuele promotiecampagnes waarin deze zaken worden opgenomen vooral gericht op laag seizoen, om bezoekers ook in de tijd te spreiden. Het betreft hier niet alleen het opnemen van nieuwe zaken maar ook de bestaande content voortdurend onderhouden en controleren en updaten.
6) Hoe staat de schepen tegenover het idee om in de zoekfunctie op de website nog een extra filter toe te voegen met ‘locatie’?
Er is een gefilterde versie op de website voorzien op de kaart; men kan dus perfect op locatie alle RECA selecteren. Voor een bezoeker is de naam van de wijk geen zoekcriterium, en het aanbieden van dergelijke extra filter vanuit het aanbod geredeneerd behoort op zichzelf niet tot de opdracht van de dienst toerisme. Dit is momenteel technisch ook niet mogelijk. De dienst sluit zeker niet uit dat op termijn wijken zich verder ontwikkelen tot polen met elementen van een toeristisch aantrekkelijk aanbod voor een bepaald segment van citytrippers, en dat we daarmee nog aan de slag zullen gaan. Als sommige nieuwe trends in citytriptoerisme zich verder doorzetten is dit zeker denkbaar, maar momenteel nog niet prioritair.