In de commissie Landbouw informeerde Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo naar de steun voor precisielandbouw via pre-ecoregelingen.
Het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) gaat van start op 1 januari 2023. Als overgangsmaatregel heeft de Vlaamse Regering al vijf pre-ecoregelingen uitgewerkt. Die voorzien subsidies voor landbouwers die zich vrijwillig engageren om maatregelen te nemen die een gunstig effect hebben op het milieu, klimaat en de biodiversiteit.
Eén van die regelingen maakt voor het eerst een tegemoetkoming mogelijk voor het gebruik van Smart Farming technieken met precisielandbouw. Zo kunnen landbouwers meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen, maar ook zaden en water, efficiënter inzetten. Dat is niet alleen besparend, maar het is ook een techniek die plaatselijke overbemesting en dergelijke vermijdt, en die dus positief is voor het milieu.
De subsidieregeling voor precisielandbouw moet in principe nog groen licht krijgen van de Europese Commissie, maar wordt nu al bekendgemaakt. Op die manier kunnen de landbouwers de mogelijkheden ervan al opnemen in hun teeltplan voor 2022.
Op de vragen van De Roo antwoordde minister van Landbouw Hilde Crevits: “In de pre-ecoregeling die voorzien is voor 2022, komt uitsluitend gps-aangestuurde toediening van korrelmeststoffen en/of gewasbeschermingsmiddelen en de plaatsspecifieke bekalking aan de hand van een taakkaart in aanmerking voor subsidie.
Volgende bewijsstukken moeten bijgehouden worden: perceelsfiches waarin elke uitgevoerde handeling wordt opgenomen; de facturen van de loonwerkers; geotagged foto’s of de ‘as applied’-kaarten die aangeven hoe de toediening uitgevoerd is.
Het minimumpercentage van 80 procent is van toepassing op het volledige areaal subsidiabele hoofdteelten. De bedoeling daarvan is om de toepassing van precisietechnieken te promoten op een zo groot mogelijke oppervlakte.
Voor alle pre-ecoregelingen samen, is vanuit de Vlaamse relancemiddelen een gesloten budget voorzien van 6 miljoen euro.
Omdat het een volledig nieuwe maatregel is, is het op dit ogenblik heel moeilijk om een inschatting te maken van het aantal landbouwers dat zal deelnemen aan deze pre-ecoregeling.
De pre-ecoregelingen zijn een eenjarige verbintenis voor het campagnejaar 2022. Met de pre-ecoregelingen nemen we bewust een aanloop naar de nieuwe maatregelen van het GLB die in 2023 van start gaan. We zullen deze pre-ecoregelingen van nabij opvolgen, en op basis hiervan, samen met de definitieve technische bepalingen van het nieuwe GLB, de nieuwe ecoregelingen vormgeven.”
Stijn De Roo (CD&V) “Smartfarmingtechnieken zijn bijzonder belangrijk als oplossing voor een aantal problemen die rijzen op het vlak van milieu en klimaat. Hopelijk dragen de voorziene subsidies ertoe bij dat de technieken meer worden gebruikt en dat meer landbouwers er gebruik van kunnen maken.
Met minstens 80 procent van het volledige areaal ligt de drempel om in te stappen in het systeem hoog. Het is alvast positief dat de ecoregelingen in het definitieve GLB nog zullen kunnen bijgestuurd worden.”
Het volledige verslag van mijn vraag vindt u via deze link.