Een belangrijke rol weggelegd voor de Vlaamse sierteeltsector voor de vergroening van steden en kernen!

Publicatiedatum

Tags

Brussel

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) ondervroeg bevoegd minister en partijgenoot Jo Brouns over het belang van de Vlaamse sierteeltsector voor steden en kernen.

De Verenigde Naties verwachten dat tegen 2050 ongeveer 68 procent van de wereldbevolking in een stedelijke omgeving zal wonen. In de Vlaamse verdichtingslogica is het verder vergroenen van kernen dan ook een noodzakelijk te nemen stap.

Op de vragen van De Roo over de ondersteuning van de Vlaamse sierteeltsector antwoordde minister Brouns: “De toekomst van onze Vlaamse sierteeltsector wordt binnen mijn eigen landbouwbevoegdheid onder meer ondersteund door de jaarlijkse subsidiëring van het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS). Het PCS ontvangt een jaarlijkse steun voor het uitvoeren van sectorspecifiek praktijkonderzoek en -voorlichting over een aantal relevante beleidsthema’s. Een belangrijk thema is klimaatverandering en -adaptatie. Dit thema vertaalt zich concreet in onderzoek en advies inzake klimaatbestendig sortiment en hoe dit onder Vlaamse teelt- en gebruiksomstandigheden kan worden ingezet om verstedelijkte gebieden te vergroenen.”

Tuinen en openbaar groen bieden nog heel wat potentieel om de biodiversiteit te verhogen. De professionele groensector is klaar om een transitie te maken, maar is nog op zoek naar kennis en kosteninschattingen om dat in de praktijk te kunnen realiseren. Het project ‘Biodivers groen: klimaatrobuust en budgetvriendelijk’ speelt hierop in door de huidige kennis en praktijkvoorbeelden rond biodiverse beplanting te bundelen, uit te wisselen en actief te implementeren bij de professionele Oost-Vlaamse groensector en zijn stakeholders. Concreet zullen er in het project demonstratieve beplantingen met een hoge biodiversiteitswaarde op vier verschillende locaties aangelegd en opgevolgd worden. Hiermee hoopt men aan te tonen dat biodivers groen budgetvriendelijk is, zowel bij aanleg als beheer. Via lerende netwerken, vormingsmomenten, virtuele rondleidingen en artikels worden ervaringen, kennis en goede voorbeelden gedeeld.

In het Europese Horizonproject ‘ReGreeneration: the next generation of green, resilient and socially inclusive smart cities’ werken 26 partners uit 12 Europese landen vier jaar lang samen om in verschillende Europese steden veerkrachtige en dynamische groene ruimtes te creëren, met een bijzondere focus op het revitaliseren van sociale woonwijken, verwaarloosde gebieden en het herbestemmen van braakliggende terreinen. Het project wil het bewustzijn en de betrokkenheid van burgers en lokale actoren vergroten en ook de capaciteit van de steden op het gebied van klimaatneutraliteit en klimaatbestendigheid vergroten.

Verschillende expertisegebieden, zoals ruimtelijke ordening, architectuur, landschapsarchitectuur en digitale technologie, zullen worden ingezet in proefprojecten in vier Europese koplopersteden in Frankrijk, Spanje, Portugal en Roemenië. De specifieke projecten zijn complementair en zorgen voor het creëren van reproduceerbare kennis zodat deze ook nagevolgd kan worden in vijf andere steden in België (waaronder Gent), Italië, Slovenië en Finland. Het PCS zal in dit project instaan voor de ondersteuning van de verschillende steden in de plantkeuze.

Inzake digitalisering ondersteunde de Vlaamse overheid een operationele groep die specifiek werk verrichtte rond de mogelijkheden in de boomkwekerij. De meeste inventarissen in de boomkwekerij worden manueel samengesteld, wat de efficiëntie naar beneden haalt en de foutgevoeligheid verhoogt. In dit project werden de mogelijkheden onderzocht om dat probleem aan te pakken via digitalisering met radio frequency identification (RFID). De data worden opgeslagen op een soort chip, die via radiogolven uitgelezen kan worden.

Die technologie zal ook meehelpen om plasticafval te verminderen, de arbeidsefficiëntie te verhogen, inventarisatie te vergemakkelijken en het toepassen van technologie in het algemeen in de tuinbouwsector nog meer te stimuleren.

Stijn De Roo: “Als het in het Vlaams Parlement over vergroening gaat, komen we heel snel uit op de discussies over de grond die kan worden ingenomen en over grootschalige projecten, terwijl er heel wat winsten te boeken zijn in onze kernen en onze stedelijke context.  Experten in beton en in stenen zouden tegelijkertijd ook moeten instaan voor kwalitatief groen… We moeten ervoor zorgen dat de Vlaamse sierteelsector, met de productie van kwalitatieve producten op duurzame wijze, kansen krijgt en grijpt om ook in de aanbestedingen en de offertes met nieuwe businessmodellen het groen tot in onze kernen te brengen.

Wat de kernen betreft, zijn er naast biodiversiteit andere uitdagingen zoals onder andere schaduwcreatie,  hittebestendigheid. Daarvoor zijn soms andere soorten nodig dan onze inheemse soorten. Daarvoor is testmateriaal nodig dat aan de uitdagingen van morgen in een stedelijke context kan voldoen. Het PCS heeft op dat vlak heel wat werk verricht. Ik ben dan ook tevreden dat minister Brouns het PCS daarin verder ondersteunt. Ze hebben nauwe contacten zowel met de telers als met hen die het praktijkwerk doen.

De digitalisering biedt ook heel wat kansen om het groenbeheer in onze kernen en steden op een efficiëntere en meer technologische manier uit te voeren. Hopelijk leiden de resultaten van de lopende projecten naar het verduurzamen van onze steden en kernen, waardoor de druk op onze open ruimte misschien afneemt.”

Hier vindt u het volledige verslag van mijn vraag.

Nieuws

Weekend recap!

Het was er weer eentje onder de mensen, met trappist, veel lekkers en gelukkig ook wat zon!