Stijn De Roo

Vlaams Volksvertegenwoordiger - Fractievoorzitter gemeenteraad Gent

Stijn De Roo is geboren en getogen in Gent en is vader in een gezin met 4 kinderen. Met zijn masterdiploma in de bio-ingenieurswetenschappen ging hij aan de slag bij Landelijke Gilden en Boerenbond. Hier nam hij respectievelijk de functie van directie-adjunct en directeur op.

Hij is sinds maart 2019 fractievoorzitter voor cd&v in de gemeenteraad van Gent en sinds oktober 2020 volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement. Daar wil hij zorgen voor een sterke link tussen stad Gent en het Vlaams Parlement, die op allerlei domeinen beter elkaar versterken dan ze elkaar tegenwerken. Maar hij wil ook zorgen voor een goede relatie tussen stad en platteland, wat de hele provincie Oost-Vlaanderen ten goede zal komen.

In het Vlaams Parlement is Stijn De Roo vast lid van de commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Energie en plaatsvervangend lid in de commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie. 

Daarnaast is hij plaatsvervangend lid in de commissies voor Algemeen Beleid, Financiën, Begroting en Justitie en Vlaams Energie- en Klimaatplan. Hij zetelde als vast lid in de Onderzoekscommissie PFAS-PFOS van juni 2021 tot maart 2022.

Sinds april 2022 zetelt Stijn De Roo eveneens in de Senaat.

Stijn neemt deel aan de verkiezingen op 9 juni 2024 en stelt zich voor op de 1ste opvolgersplaats voor het Vlaams Parlement in Oost-Vlaanderen.

 

Nieuws

Getakelde wagens Watersportbaan jagen stad Gent de kosten in

Vorige maand werden 74 auto's getakeld in en rond de Blaarmeersen voor de organisatie van een triatlon. Dat leverde de Stad Gent een duur kostenplaatje op. Meer dan de helft van de wagens stond er namelijk al geparkeerd vóór de verbodsborden werden geplaatst. Fractievoorzitter Stijn De Roo bevroeg de burgemeester hierover.

Zonovergoten weekend midden de mensen

Met o.a. een fijn dubbelspeltoernooi tussen politieke partijen in Baarle ! Het moeten niet altijd debatten zijn ;-)

Mobiele trajectcontrole tegen sluipverkeer - Opvolgvraag

Het handhaven van plaatselijk verkeer is een hele uitdaging, die veel tijd en capaciteit vraagt van de politie. ANPR-camera's kunnen daarbij een oplossing bieden: wie op een korte tijdspanne langs twee camera's rijdt, krijgt een boete. Dat is niet zo voor wie uit het gebied met plaatselijk verkeer vertrekt of ergens stopt. Die camera's kunnen zowel vast als mobiel zijn.

Testperiode inzet lokfietsen

In de commissie van januari hadden we het uitgebreid over de lokfiets en hoe die kan worden ingezet om fietsdieven meteen na de diefstal op te sporen. Er werd toen aangekondigd dat de politie zou starten met een testperiode, waarin onder meer de verschillende methodes en plaatsen van inzet zouden worden bekeken.

Onderhoud trage wegen

Trage wegen vormen al lange tijd doorsteekjes van de ene plek in een stad, dorp of wijk naar de andere. Veel van de trage wegen die we nu nog gebruiken zijn terug te vinden in de Atlas der Buurtwegen, die werd opgemaakt naar aanleiding van een wet uit 1841.

Omgevallen boom Muinkpark

Op vrijdag 16 augustus is in het Muinkpark een zilverlinde van 170 jaar oud omgevallen. Bij de val werd een zitbank verpletterd. In de pers vernam ik dat de boom in april werd gecontroleerd en er toen werd beslist hem te vellen. Dat zou gebeuren in de week van 19 augustus. Met een groeiend aantal bomen in onze stad en onze stadsparken is de veiligheid van oude bomen een kerntaak van de stad.

Geluidsoverlast blijft grootste bron van conflicten tussen buren

Het team Burenbemiddeling in Gent blijft een belangrijke rol spelen in het aanpakken van burenconflicten. Uit cijfers die gemeenteraadslid Stijn De Roo (cd&v) opvroeg bij burgemeester Mathias Declercq (Open VLD) blijkt dat het aantal aanmeldingen en dossiers van burenruzies de afgelopen jaren stabiel is gebleven, met uitzondering van de COVID-19-pandemie. Geluidsoverlast blijft veruit de grootste oorzaak van klachten, gevolgd door overlast door groen, dieren en andere hinderlijke factoren.

Bereikbaarheid van de Dampoort vanuit Scandinaviëstraat

Tijdens de commissie van mei hadden we het uitgebreid over de bereikbaarheid van de Dampoort vanuit de Scandinaviëstraat. Daar wonen zo'n 700 mensen, die zich moeten verplaatsen om inkopen te doen of beroep te doen op allerhande diensten. In de onmiddellijke omgeving is er geen aanbod, waardoor zij zich hiervoor vooral richten op de omgeving van Dampoort. Door het gewijzigde aanbod van De Lijn wordt deze verplaatsing voor heel wat inwoners bijzonder moeilijk.

Omleiding bussen tijdens werken rotonde Watersportbaan

In augustus werd gestart met de heraanleg van de rotonde aan de Watersportbaan. Verkeer moet plaatselijk omrijden en er werden wijzigingen aangebracht aan de buslijnen 9a, 9b, 11 en 834. Zo wordt de rolstoeltoegankelijke halte aan het AZ Jan Palfijn tijdelijk niet meer bediend. Er werd een vervanghalte ingericht op de Antonius Triestlaan, die evenwel niet toegankelijk is en zich situeert ter hoogte van parkeerplaatsen voorbehouden voor politievoertuigen.