Steeds meer ondernemingen bewust van cyberrisico’s

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) ondervroeg bevoegd minister en partijgenoot Jo Brouns over de cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen.

Digitalisering en intensiever gebruik van digitale toepassingen maken onze bedrijven performanter. De afgelopen weken kwamen er opnieuw opvallende berichten in de media over cyberaanvallen op bedrijven, vaak met ernstige financiële en economische gevolgen. Als we kijken naar de cijfers van 2022, zien we dat maar liefst 13,5 procent van de Vlaamse bedrijven aangaf slachtoffer te zijn geweest van een cyberaanval. En wellicht is zelfs dat cijfer nog lager dan het effectieve aantal. Het werkelijke aantal licht wellicht hoger, omdat niet elk bedrijf daarover communiceert.


“Het is belangrijk dat onze Vlaamse ondernemingen beschikken over een sterk cyberveiligheidsbeleid op maat” stelt de minister, “waarbij ze voorbereid zijn om adequaat te kunnen reageren op een incident.

Naar ons aanvoelen worden steeds meer ondernemingen zich bewust van de nood om actie te ondernemen. We zien dat er meer en meer ondernemingen deelnemen aan de verschillende acties die georganiseerd worden door de actoren uit het VLAIO-netwerk (Agentschap Innoveren en Ondernemen). Bovendien tonen de resultaten van de meest recente barometer aan dat meer ondernemingen technische maatregelen nemen en/of beheersprocedures in stelling brengen om de cyberveiligheid te verhogen."

Sinds de start in 2021 werden er aanvragen voor cybersecurityverbetertrajecten bij in totaal 190 Vlaamse ondernemingen goedgekeurd, goed voor een totaalbedrag van 2,8 miljoen euro. Er wordt ook sterk ingezet op communicatie en bekendmaking, zowel door VLAIO, het VLAIO-netwerk en zijn partners, als de dienstverleners. Er zijn nog voldoende beschikbare middelen om nog veel meer ondernemingen te kunnen helpen.

"We stellen sinds 1 januari van dit jaar een duidelijk toename van de instroom vast. Dat is onder andere ook door de impuls van tien nieuw aangeduide dienstverleners, die het aanbod hebben kunnen versterken. Daardoor hebben we eind deze maand, dus in drie maanden tijd, al het totale aantal goedgekeurde cybersecurityverbetertrajecten voor heel 2023 benaderd.

Wat uiteraard ook een invloed heeft, is de nakende NIS2-regulering (Network and Information Security) die direct of indirect gevolgen heeft op de cybersecurityvereisten van heel wat ondernemingen. Het is dus een combinatie van heel wat factoren.” aldus de minister.


Stijn De Roo: “Cybersecurity, samen met de digitalisering, en zelfs gecombineerd met artificiële intelligentie, kan ervoor zorgen dat onze bedrijven nog performanter en vooral toekomstbestendig worden. Het is goed dat er verder op wordt ingezet en dat er meer en meer bedrijven zich bewust zijn van de risico’s die er zijn.”

Nieuws

"Herinrichting N42 tussen Wetteren en Zottegem is noodzakelijk"

De toekomst van de herinrichting van de N42 tussen Wetteren en Zottegem blijft onzeker na de vernietiging van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) door de Raad van State in 2023. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Stijn De Roo.

Spanjeveerbrug Mendonk: impact van de geplande werken

Vlaams Parlementslid Stijn De Roo polste in het Vlaams Parlement opnieuw naar de impact van de geplande werken aan de Spanjeveerbrug in Mendonk. Wat betekent de herbouw van de brug voor plaatselijke evenementen zoals Mendonkkermis en de dierenwijding in 2025?

"Te lang te naïef geweest over sociale media"

"Moeten we aanvaarden dat techreuzen bepalen wat onze kinderen te zien krijgen? We zijn te lang te naïef geweest over sociale media." Stijn De Roo diende een conceptnota in en pleit met cd&v voor een doordachte aanpak: een ethisch kader, leeftijdsverificatie en beperkingen op schadelijke algoritmes. Hij stelde in het Vlaams Parlement een actuele vraag aan Minister van Media Cieltje Van Achter over het standpunt van de Vlaamse regering.