De 3-30-300-richtlijn moderniseert de Vlaamse groennormen

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) ondervroeg bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA) over het eindrapport over de modernisering van de Vlaamse groennormen, dat werd afgerond in december 2023. Dat onderzoek werd in opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) uitgevoerd door de KU Leuven.

De modernisering van de huidige groennormen zou volgens het rapport ingevuld kunnen worden als een flexibele 3-30-300-richtlijn die prioriteit geeft aan wijken met een lage socio-economische status en aan stedelijke gebieden met een hoge bevolkingsdichtheid, waar de impact van bijkomend groen het grootst is.

“Het is goed dat het ANB het initiatief genomen heeft om de intussen toch wel echt verouderde groennormen te evalueren en te actualiseren, om op die manier tegemoet te komen aan de maatschappelijke uitdagingen. Uiteindelijk is en blijft het een prioriteit om van Vlaanderen een gezondere en groenere omgeving te maken. Deze ambitie komt terug in een reeks van beleidsplannen zoals het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV) en het Vlaams Klimaatadaptatieplan, maar een kwantitatieve invulling van wat een afdoende groenblauwe dooradering inhoudt, ontbreekt. Deze studie geeft dan ook een wetenschappelijk onderbouwde kwantitatieve basis voor de verdere effectieve invulling ervan,” antwoordde de minister aan De Roo.

De Vlaamse groennormen hebben altijd een informeel statuut gehad als een inhoudelijke aanbeveling voor het ruimtelijk beleid en ruimtelijke planners. Op deze manier hebben ze nu ook hun weg gevonden naar monitoringssystemen en rapporteringen zoals de Gemeente-Stadsmonitor of het Ruimterapport Vlaanderen (RURA). Ook deze modernisering van de groennormen blijft best in dezelfde geest werken.

De groennormen uit 1993 maakten deel uit van de Langetermijnplanning Groenvoorziening, een document zonder formeel statuut, en werden in 2000 een eerste keer geüpdatet in het toenmalige MIRA-rapport (Milieurapport Vlaanderen), dat ook was gebaseerd op een studie.

Door de publicatie en bekendmaking van het rapport dat werd opgesteld tijdens de studie zijn de groennormen in feite op dezelfde manier en met hetzelfde doel gemoderniseerd, dit wil zeggen als een inhoudelijke aanbeveling voor ruimtelijke beleidsdoelen op verschillende niveaus en als houvast voor heel wat planners, met het oog op een zinvolle groenblauwe dooradering, op onder meer klimaatadaptatie en het behoud van biodiversiteit.

Stijn De Roo: “De aanbeveling van het rapport is wel degelijk waardevol. Zeker in een stedelijke en zeer verdichte context is de impact van bijkomend groen zeer groot. De moeilijkheidsgraad om dat in de praktijk te realiseren, is dat echter ook.

 Zelfs al komen er goedbedoelde suggesties van buurtbewoners om op een bepaalde plek bomen te planten, dan zit je nog met de praktijk van ondergrondse leidingen, rioleringen en dergelijke, die niet zomaar kunnen worden doorworteld.

Het is goed dat er een wetenschappelijk onderbouwde norm bestaat die tot vooruitgang kan leiden, en dat elk lokaal bestuur kan kiezen of en in welk tijdspad het die norm zal realiseren.”

 

Het volledige verslag van mijn vraag vindt u hier.

Nieuws

Publiek sanitair in Gent

Gent is een aangename stad om te wonen, werken en ontspannen. Wie de deur uitgaat, moet in alle comfort een sanitaire stop kunnen doen. Daarom willen we als Stad kwalitatief en toegankelijk publiek sanitair voorzien. Op dit moment telt Gent 185 publieke toiletten verspreid over het hele grondgebied.

Generatie Ervaring in het Meetjesland

Vandaag mocht ik ons plan voor ‘generatie ervaring’ gaan toelichten in het Meetjesland. Bedankt voor de talrijke opkomst en steun!

Goede sfeer op het congres van cd&v!

Kies zekerheid. Voor uw welzijn, uw geld en uw veiligheid.