Toekomst voor jeugdhuis Chez Choseken in Drongen-Luchteren

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Eind vorig jaar stopte Jeugdhuis Chez Choseken in de Beekstraat. Fractievoorzitter Stijn De Roo vroeg aan de bevoegde schepen om een oplossing en om de jongeren in Drongen-Luchteren en Mariakerke niet te vergeten.

Vanaf 14 maart kunnen jongeren en jeugdorganisaties zelf voorstellen doen voor de toekomstige invulling van het gebouw via een Open Oproep. Een jury beoordeelt en de nieuwe invulling kan starten op 1 oktober. In afwachting komt er een tijdelijke invulling door BOENK! en Vzw Zwerfgoed.

De volledige vraagstelling van Fractievoorzitter De Roo: 

Op 22 oktober 2021 was het feest in Drongen: na een lange periode van leegstand volgde de heropening van Jeugdhuis Chez Choseken, symbolisch op de Dag van de Jeugdbeweging. Dit initiatief van enkele geëngageerde ouders werd ondersteund door Formaat vzw, Stad Gent en sogent.

Aanhoudend lage bezoekersaantallen en een onvoldoende aantrekken van jongeren die een actief engagement binnen het Jeugdhuis wilden opnemen zorgden ervoor dat het bestuur, in overleg met de Jeugddienst en Formaat vzw, besliste om de werking stop te zetten. Op 11 november 2023 kondigde het bestuur aan dat de vzw eind 2023 ontbonden zou worden.

Op 30 januari 2024 werd Jeugdhuis Chez Choseken 2.0 vzw failliet verklaard door de ondernemingsrechtbank van Gent en werd er een curator aangesteld.
In haar antwoord op mijn schriftelijke vraag van 15 november 2023 sprak de schepen de ambitie uit om het pand te blijven gebruiken als jeugdinfrastructuur. De Jeugddienst zou een update maken van de noden voor kinderen en jongeren in Drongen, en hoe deze infrastructuur daarop in kan spelen.

Volgende vragen voor de schepen:

  1. Heeft de Jeugddienst de noden voor kinderen en jongeren in Drongen in kaart gebracht? Zo ja, wat waren de resultaten? Zo nee, wat is de timing?
  2. Zijn er al mogelijke invullingen onderzocht? Graag meer uitleg.
  3. In welke staat bevindt het pand zich momenteel? Zijn er onderhoudstaken of andere werken nodig alvorens het pand opnieuw in gebruik kan genomen worden?
  4. Hebben de schepen of de diensten verdere informatie rond de stopzetting van de vzw, die er kwam via faillissement in plaats van een vrijwillige ontbinding? Is de Stad op de hoogte van eventuele openstaande schulden? Zo ja, graag meer uitleg.

Het integrale van de bevoegde schepen kan u hieronder lezen:

"Vraag 1 en 2:

Het jeugdlokaal in de Beekstraat 46F ligt op de grens van de wijken Drongen en Mariakerke. In beide wijken zijn er heel wat jeugdbewegingen actief, maar is het aanbod aan ‘Open Jeugdwerk’ beperkt. In beide wijken zijn er wel heel wat kinderen en jongeren, dus is er zeker een potentieel bereik voor dergelijke werkingen. Hieronder een overzicht van het aantal kinderen en jongeren per leeftijdsgroep in beide wijken:

  Mariakerke Drongen
# 5 – 9 jarigen 818 669
# 10 - 14 jarigen 871 765
# 15 – 19 jarigen 763 730
# 20 – 24 jarigen 670 712
# 25 – 29 jarigen 679 581


Ondanks dit potentieel en de inspanningen van de vorige besturen van Jeugdhuis Chez Choseken bleek de klassieke jeugdhuisformule niet langer aan te slaan op deze locatie. Daarom besloot de Jeugddienst de invulling niet van bovenaf op te leggen, maar een Open Oproep te lanceren waarbij jongeren en jeugdorganisaties zelf voorstellen konden doen rond de meest geschikte invulling van het gebouw. De Jeugddienst legde alleen een aantal beperkte randvoorwaarden op:

  • Je kan indienen als vzw, als samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties (vzw in oprichting), als onderneming of indien de intentie bestaat om een vzw of onderneming op te richten op moment van ondertekening van de overeenkomst
  • Je hebt ervaring met de doelgroep jeugd (3 tot en met 30 jaar) en affiniteit met het Gentse jeugdwerk
  • Je organisatie biedt aan of bouwt uit: de verwachte functies:
    o Een kwalitatieve invulling van de infrastructuur, hoofdzakelijk voor en door de doelgroep jeugd
    o Beheer van het gebouw
    o Communicatie
  • Naast je eigen invulling stel je het gebouw minstens 12 maal per jaar ter beschikking voor jongerenevents (fuiven, optredens, toonmomenten, enz.)
  • Je betrekt ook lokale kinderen en/of jongeren bij het aanbod in de infrastructuur

Sogent en Stad Gent lanceren deze Open Oproep vanaf donderdag 14 maart. Jongeren en organisaties hebben tot maandag 6 mei om een nieuwe jeugdgerichte invulling van het gebouw voor te stellen, waarna die worden voorgelegd aan een jury. Het is de bedoeling om in mei / juni te beslissen over de meest geschikte invulling, die dan vanaf 1 oktober 2024 van start zal kunnen gaan.

Om het gebouw in tussentijd nuttig in te zetten en niet nodeloos te laten leegstaan, werd geopteerd voor een tijdelijke jeugdgerichte invulling. Jeugdorganisatie BOENK! trekt deze invulling, samen met het nabijgelegen Vzw Zwerfgoed. Beide organisaties hadden na het stopzetten van Jeugdhuis Chez Choseken laten weten interesse te hebben in een invulling van het pand, en zullen samen tot eind september gebruik maken van het gebouw.

Vraag 3:

Het pand bevindt zich momenteel in goede staat, en er zijn geen dringende onderhoudswerken gepland of nodig voor een nieuwe invulling.

Vraag 4:

Vzw Jeugdhuis Choseken 2.0 besloot eind 2023 om de werking om inhoudelijke redenen stop te zetten. In 2021 was de nieuwe ploeg gestart vanuit het idee dat ze vanuit de vzw op de achtergrond ondersteuning zouden kunnen bieden aan een ploeg jongeren van het jeugdhuis, die zelf zouden instaan voor de programmatie en het dagelijks reilen en zeilen van het jeugdhuis. In de realiteit bleek dit echter niet zo eenvoudig en was er maar een beperkte groep jongeren die zelf eigenaarschap opnam over het jeugdhuis. Om die reden besliste de vzw de werking eind 2023 stop te zetten. Op dat moment was de vzw financieel gezond. Financiën waren dan ook niet de reden van stopzetting.

Kort na de stopzetting van de werking, kwam er echter een onverwacht grote eindfactuur van de energieleverancier ten bedrage van 11.000 euro. Volgens de vzw was die factuur niet correct, maar ondanks verschillende pogingen slaagde de vzw er niet in dit aan te kaarten bij de energieleverancier. Daarom besliste de vzw om in vereffening te gaan.

De Jeugddienst en Formaat waren tot nu niet op de hoogte van de vereffening maar volgens de informatie die de diensten hebben staat dit op zich ook los van de reden tot stopzetting van de jeugdhuiswerking.

Nieuws

Weekend recap!

Het was er weer eentje onder de mensen, met trappist, veel lekkers en gelukkig ook wat zon!