1,2 miljoen euro voor zuivering grondwater nieuwe stelplaats Wissenhage

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) informeerde bij bevoegd minister Lydia Peeters (Open Vld) naar de geplande bodemsanering van het grondwater van de nieuwe stel- en werkplaatsen voor trams en bussen Wissenhage, waarvoor in het ontwerp geïntegreerd investeringsprogramma 2023  1.200.000 euro is voorzien.

Op de vragen van de Roo antwoordde de minister: “De doelstelling van de sanering is een significante afname van de verontreiniging in het grondwater zodat er van deze verontreiniging geen risico meer uitgaat. In meerdere bron- en verspreidingspercelen werden in het grondwater verhoogde concentraties aan VOCl’s (vluchtige chloorkoolwaterstoffen) en 1,4-dioxaan waargenomen Na uitvoering van de saneringswerken wordt verwacht dat de vooropgestelde saneringsdoelstellingen zijn bereikt.

De duur van de actieve grondwatersanering wordt geraamd op één jaar. Er wordt een monitoring van de grondwaterverontreiniging voorzien. De duur van de monitoring wordt geraamd op drie jaar.

De geplande timing voor de werken ziet eruit als volgt: de opdracht wordt gepubliceerd in het eerste kwartaal van 2023 en gegund in het tweede kwartaal van 2023. De werken zullen van start gaan in het tweede kwartaal van 2024 en eindigen in het tweede kwartaal van 2025. De monitoring van de grondwaterverontreiniging zal lopen van het derde kwartaal van 2025 tot en met het derde kwartaal van 2028.”

Stijn De Roo: “Een noodzakelijke en verantwoorde investering!

Een eerste stap in de realisatie van de nieuwe stel- en werkplaatsen voor trams en bussen, waarnaar reeds jaren  wordt uitgekeken.”

Nieuws

Uitrol Gentse digitale watermeter in stroomversnelling

Meer dan 15.000 Gentse gezinnen krijgen tegen eind volgend jaar een digitale watermeter. Dat blijkt uit cijfers die Stijn De Roo (CD&V) opvroeg bij de watermaatschappij Farys.