28 stadsgebouwen staan structureel leeg

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

28 gebouwen in eigendom van Stad Gent staan structureel leeg. Dat blijkt uit cijfers die gemeenteraadslid Stijn De Roo (cd&v) opvroeg. "Terwijl het stadsbestuur private eigenaars torenhoge leegstandsboetes oplegt, laat ze haar eigen patrimonium verkommeren zonder enige gevolgen," zegt De Roo.

In 1992 kocht het toenmalige stadsbestuur het zogenaamde "cachot" van de voormalige legerkazerne in de Brusselsepoortstraat. Terwijl de rest van de site werd ontwikkeld tot een sociaal huisvestingsproject, bleef het cellencomplex leegstaan. Pas in 2023 werd een herbestemmingsonderzoek opgestart. "Het is helaas slechts één van de voorbeelden van stadseigendommen waar jarenlang gewoonweg niets mee gebeurt," zegt De Roo. "Tegelijkertijd blijven de kosten oplopen. Twee jaar geleden gaf de Stad nog zo'n 18.000 euro uit om de dichtgetimmerde deuren te vervangen."

Ook een pand aan de Warmoezeniersweg staat al jarenlang leeg. Het gebouw werd in 2011 aangekocht met de bedoeling plaats te maken voor oefenterreinen van AA Gent. In 2015 werden die plannen definitief opgeborgen, maar er kwam geen alternatief. Op vandaag heeft het stadsbestuur nog steeds geen concrete plannen met het gebouw, dat al lange tijd wordt gebruikt door krakers. Het gebouw verkeert in slechte staat en moet ingrijpend gerenoveerd worden, maar daarvoor zijn geen middelen voorzien.

"Gentenaars die hun renovatieproject vertraagd zien, krijgen onverbiddelijk hoge leegstandsboetes opgelegd," merkt De Roo op. "Maar het stadsbestuur kan haar eigen gebouwen decennialang laten verkommeren zonder dat daar gevolgen tegenover staan. Daarenboven wordt er niet over gerapporteerd."

Zelfs bij stadsgebouwen die in goede staat verkeren treedt leegstand op. Toen het Mobiliteitsbedrijf begin 2023 haar kantoren aan parking Ramen verliet, besliste het stadsbestuur om die ruimtes te verhuren. "Er is echter nog steeds geen huurder gevonden, waardoor de Stad al meer dan 100.000 euro aan inkomsten misliep," berekende De Roo. "In dezelfde periode werd daarnaast zo'n 14.000 euro aan onderhoudskosten betaald voor die ruimtes."

De Roo zal daarom op de gemeenteraad een voorstel indienen dat het stadsbestuur oplegt om jaarlijks verslag uit te brengen over de leegstand van stadsgebouwen. "Het stadsbestuur verheft zichzelf boven de regels die ze oplegt aan anderen. Een verplichte jaarlijkse rapportage kan ervoor zorgen dat er eindelijk actie wordt ondernomen om de langdurige leegstand van stadseigendommen weg te werken," besluit De Roo.

Foto: cachot De Hollain © cd&v Gent

Nieuws

Vervoersalternatieven tramlijn T2 tijdens werken

Stad Gent plant, in samenwerking met De Lijn en Farys, de heraanleg van de Poperingestraat, Radijsstraat, Dikkelindestraat en een deel van de Kolegemstraat. De geplande werkzaamheden omvatten onder meer de vernieuwing van de wegenis van gevel tot gevel, de aanleg van een gescheiden rioolstelsel en het inrichten van nieuwe tramhaltes met wachtaccommodatie.

Geen stedelijk fietsdeelsysteem nodig: private spelers doen hun werk

Gents Gemeenteraadslid Stijn De Roo (cd&v) stelt zich vragen bij de noodzaak van een stedelijk fietsdeelsysteem, zoals vermeld in het bestuursakkoord van de Stad Gent.

Schepencollege blijft verwarring zaaien rond zwembad Neptunus

Door een uitspraak van de Raad van State liep de planning van het nieuwe zwembad in Wondelgem al heel wat vertraging op.