Adviesprocedure bij de vergunning van glasbollen

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

In 2024 diende IVAGO twee aanvragen in voor het plaatsen van glasbollen op diverse locaties in Gent. Voor de locaties voorzien in de vergunningsaanvraag werden eerst adviezen opgevraagd.

De plaatsing van tijdelijke of permanente constructies op het openbaar domein worden immers via een wegvergunning geregeld. Onder meer de diensten Feesten & Ambulante Handel, Stedenbouw & Ruimtelijke Planning, Monumentenzorg en Preventie voor Veiligheid konden advies geven. Ook aan de Wijkregisseurs werd input gevraagd.

Sinds het bekendmaken van de locaties van de glasbollen hebben heel wat betrokken inwoners hun bezorgdheden geuit. Gents gemeenteraadslid Stijn De Roo stelde daarom de volgende vragen aan de bevoegde schepen:

  1. Welke informatie over de glasbollen en de praktische werking ervan werd aan de betrokken diensten aangeleverd bij de vraag om advies?
  2. Hoeveel tijd kregen de diensten om hun adviezen te formuleren?
  3. Werd er over de diensten heen een proces afgesproken over het bekijken van de locaties en het formuleren van adviezen, of kon elke dienst haar eigen aanpak bepalen?
  4. Hoe werd het adviseren over de toekomstige locaties aangepakt door de wijkregisseurs? Gingen alle wijkregisseurs op dezelfde manier te werk?
  5. Hoeveel meldingen, bezwaren en/of klachten ontvingen de schepen, de diensten en IVAGO sinds begin dit jaar over de glasbollen? Op welke manier wordt met die meldingen, bezwaren en klachten omgegaan?
  6. Hoe zullen de bewoners verder worden betrokken in de praktische uitrol van de glasbollen? Wie kunnen zij contacteren met bezorgdheden en klachten?

Schepen Bracke antwoordde: 

"IVAGO startte begin 2023 met de zoektocht naar locaties voor glasbollen. De doelstelling was hierbij om te komen tot 1 glasbol per 700 tot 1.000 inwoners, conform de afspraken met Fost+. IVAGO is gestart met een oplijsting van een 300-tal locaties. Na verdere screening kwam er een longlist met 159 locaties. Deze lijst ging naar heel wat adviserende diensten, voor verder onderzoek.

De adviserende diensten waren onder meer: brandweer, De Lijn, Feesten en ambulante handel, Stedenbouw en ruimtelijke planning, Monumentenzorg, Bruggen en wegen, Mobiliteitsbedrijf, nutswerkbedrijven, Preventie voor Veiligheid, cel Regie Netheid en de wijkregisseurs. Voor de diensten was er de nodige uitleg, zodat elke dienst het nodige huiswerk kon voorbereiden voor verder overleg. Voor de voorbereiding hiervan was elke dienst vrij om zich hierop te organiseren, IVAGO heeft geen zicht op de interne voorbereidingen van de diensten.

Vervolgens zaten alle diensten een aantal keer samen, de eerste keer in augustus 2023 en de laatste keer in oktober 2023. Tijdens deze bijeenkomsten waren er werkafspraken, werden alle locaties overlopen, konden de diensten input geven, en ook alternatieve locaties aanbrengen en beoordelen. Door dit gezamenlijk te organiseren, werd ingezet op efficiëntie en een kortere doorlooptijd.

Finaal liepen in 2024 dan de formele vergunningsaanvragen. Het resultaat is de huidige shortlist met locaties.
Voor de plaatsing van de glasbollen is er geen omgevingsvergunning nodig, wel een vergunning voor inname openbaar domein. Dit is dezelfde procedure dan bv. voor het toekennen van een horecaterras.

IVAGO hield steeds rekening met volgende criteria: verplicht op openbaar domein, spreiding, afstanden, logische routes, sociale controle, clustering met bestaande voorzieningen indien mogelijk (sporthallen, openbare gebouwen, bushaltes, textielcontainers, ...), toegankelijkheid voor gebruiker, veilig bereikbaar en te ledigen door voertuigen en kraan IVAGO (geen bomen die de lediging hinderen, niet tillen over fietspaden, …), verkeersveiligheid, beperking geluidshinder en afstand tot bewoning, brandweergangen, geen locaties die al zijn ingenomen (voor ambulante handel, kermis, markt, …), geen beschermd zicht, niet onder bomen, e.d..

Alle buurtbewoners in een straal van 100 meter rondom een glasbol ontvingen een bewonersbrief (zie bijlage). De brieven informeren over de plaatsing van de dichtstbijzijnde glasbol. Ook informeert IVAGO via haar eigen kanalen (IVAGOWIJZER, sociale media, website, recycle app, e.d.) over de praktische uitrol.

Op maandag 25/02/2025 waren er een 40-tal unieke meldingen gekend, voor 29 locaties. Bij een beperkt aantal probleemlocaties tracht IVAGO momenteel nog bij te sturen. Alle meldingen worden door IVAGO beantwoord, waarbij ook feedback zal gegeven worden over eventueel voorgestelde alternatieven.

Bewoners kunnen steeds bij IVAGO terecht via [email protected] of via het telefoonnummer van IVAGO 09 240 81 11. De komende maanden zal IVAGO uitgebreid registreren, en dat voor elke locatie: welke meldingen krijgen ze, waar is er overlast, waar moest er extra opgeruimd worden, welke bollen zijn overbenut, welke bollen zijn onderbenut, … Al die parameters moeten in het najaar leiden tot een duidelijk rapport per locatie. Met die info zal zorgvuldig bekeken worden waar aanpassingen nodig zijn."

Nieuws

Vervoersalternatieven tramlijn T2 tijdens werken

Stad Gent plant, in samenwerking met De Lijn en Farys, de heraanleg van de Poperingestraat, Radijsstraat, Dikkelindestraat en een deel van de Kolegemstraat. De geplande werkzaamheden omvatten onder meer de vernieuwing van de wegenis van gevel tot gevel, de aanleg van een gescheiden rioolstelsel en het inrichten van nieuwe tramhaltes met wachtaccommodatie.

Geen stedelijk fietsdeelsysteem nodig: private spelers doen hun werk

Gents Gemeenteraadslid Stijn De Roo (cd&v) stelt zich vragen bij de noodzaak van een stedelijk fietsdeelsysteem, zoals vermeld in het bestuursakkoord van de Stad Gent.

Schepencollege blijft verwarring zaaien rond zwembad Neptunus

Door een uitspraak van de Raad van State liep de planning van het nieuwe zwembad in Wondelgem al heel wat vertraging op.