Alcoholcontroles in Gent tijdens eindejaarsperiode

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Tijdens een alcoholcontrole ter hoogte van het Sint-Annaplein op zondag 15 oktober controleerde de Gentse politie 140 bestuurders. Hiervan reden vijf bestuurders onder invloed van alcohol en drie onder hen moesten hun rijbewijs afgeven voor een periode van 15 dagen. De politie controleerde ook vijf bestuurders op drugs. In twee gevallen bleek de test positief.

"Wie drinkt, rijdt niet" is de slogan van de nieuwe BOB-campagne tijdens het eindejaar. Cijfers van het Verkeerscentrum tonen aan dat ondanks de daling van het aantal bestuurders onder invloed tijdens de BOB-controles, er in de eerste negen maanden van dit jaar toch nog 3.027 ongevallen waren waarbij alcohol een rol speelde.

Fractievoorzitter Stijn De Roo stelde hierover vragen op de gemeenteraad aan de burgemeester:

  1. Hoeveel politieagenten worden er ingezet voor alcoholcontroles op Gents grondgebied tijdens de eindejaarsperiode?
  2. Zet de Gentse politie tijdens de eindejaarsperiode voornamelijk in op grootschalige controleacties of eerder op kleine controles? In welke mate verschilt de pakkans tussen verschillende types controles?
  3. Zullen er vooraf specifieke controles (tijdstip, locatie) worden aangekondigd?
  4. Hoe wordt de politie-inzet tijdens de eindejaarsperiode naderhand geëvalueerd?

Burgemeester De Clercq antwoordde:

"Zoals u ongetwijfeld weet, is het uitvoeren van verkeerscontroles één van de kerntaken van de verkeersdienst van de PZ Gent en tevens één van de operationele prioriteiten van onze wijkpolitie, in het kader van de verkeersveiligheid.

De controle van het rijden onder invloed is één van de hoekstenen bij deze controles. Tijdens de eindejaar periode staan heel wat grote en kleine verkeersacties gepland. Over de locaties waar deze uitgevoerd worden, de tijdstippen en de grootte van de politionele inzet wordt vooraf niet door de politie gecommuniceerd.

De pakkans wordt niet significant beïnvloed door het onderscheid tussen grootschalige of kleinere acties. De overtredingsgraad wordt daarentegen veel meer beïnvloed door de locatie en het tijdstip van de controle.

Beide types acties, zowel groot als klein, hebben hun voordelen en deze worden voortbouwend op de kennis en ervaring  m.b.t. tot bepaalde locaties, tijdstippen, etc. ingepland. Hierdoor is onze politiezone flexibel en kan het grondgebied efficiënter en effectiever bestreken worden.

De korpsleiding deelt mee dat er geen  specifieke controles  vooraf worden aangekondigd. De acties kaderen allen in de nationaal gekende BOB-campagne.

Wat uw vraag m.b.t. de evaluatie van de politie-inzet tijdens de eindejaar periode betreft, geeft de korpsleiding mee dat de resultaten van elke actie steeds intern worden geëvalueerd in functie van de locatie, het tijdstip en de grootte van de ontplooide dispositieven."

Stijn De Roo: "De Gentse Politie blijft terecht inzetten op alcoholcontroles. Er is niets verkeerd met een glaasje drinken, maar kruip daarna niet achter het stuur. Laat je voeren door één van onze fantastische Gentse taxi’s of kies een BOB!"

De volledige tussenkomst van Stijn kan je (her)bekijken via deze link.

Nieuws

Eindejaarsverlichting in Gent en deelgemeenten vanaf 29 november

De eindejaarsverlichting zal dit jaar feestelijk worden aangestoken op vrijdag 29 november om 19u op het Emiel Braunplein. De handelskernen van Gent en deelgemeenten zullen daarna sfeervol verlicht worden tot en met 12 januari. Dat blijkt uit een vraag van fractievoorzitter Stijn De Roo aan de bevoegde schepen.

Laatste debatten...

De laatste week vóór de verkiezingen, da’s ook de laatste debatten en gesprekken op scholen. Dankbaar voor de grote interesse 🙏