Alternatieve methodes voor het beheer van duivenpopulaties

Publicatiedatum

Tags

Brussel

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Recent is er in Antwerpen commotie ontstaan over de praktijk van het vangen en vergassen van duiven als methode van populatiebeheer.

Uit verklaringen van de Antwerpse schepen van Dierenwelzijn blijkt dat de methode sinds 2013 opnieuw gangbaar is, ondanks eerdere communicatie waarin werd gesteld dat alternatieve, diervriendelijkere methoden, zoals de duiven-anticonceptiepil en het doorprikken van eieren, werden toegepast. 

In andere steden zoals Leuven, Tongeren en Brussel zou al gewerkt worden met anticonceptiemiddelen voor duiven. 

Uit berichtgeving in de pers blijkt dat de mogelijke alternatieven onvoldoende werden onderzocht. Volgens de bevoegde schepen zouden alternatieve technieken een hogere kostprijs met zich meebrengen.

Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) richtte hierover volgende vragen aan bevoegd minister Ben Weyts:

  1. Wat is de visie van de minister over het afvangen en vergassen van duiven als methode voor populatiebeheer? 
  2. Welke methode(s) van populatiebeheer wordt/worden toegepast in de Vlaamse centrumsteden? Graag een overzicht per stad.
  3. Hoe verhouden Vlaamse steden zich ten opzichte van buitenlandse steden op het vlak van populatiebeheer bij duiven? 
  4. Welke alternatieve methoden zijn beschikbaar voor populatiebeheer bij duiven? Graag een overzicht met vermelding van de voor- en nadelen per methode. 
  5. Als de minister niet over deze informatie beschikt, is hij dan van plan om een studie te laten uitvoeren naar alternatieve methoden voor duivenbeheer in Vlaamse steden, eventueel in vergelijking met buitenlandse voorbeelden?
  6. Zijn er initiatieven op Vlaams niveau om alternatieve methoden, zoals anticonceptie, te stimuleren of te verplichten?

De minister antwoordde:

"Duiven louter vangen en vergassen is niet eens een efficiënte manier om aan populatiebeheer te doen. Zolang duiven ergens voldoende voedsel vinden, valt de natuurlijke selectie weg en wordt een overpopulatie kunstmatig in stand gehouden. Daarom adviseert de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn om het probleem aan te pakken via het voedsel van de duiven – en meer bepaald om te werken met contraceptief voeder, aangezien dit een meer effectieve maatregel is tegen een overpopulatie. Ik verwijs naar het advies van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn 'Het beheer van duivenpopulaties in steden', met een helder stappenplan voor een geïntegreerd beleid om de duivenpopulatie effectief te beheersen (klik hier voor het advies).

De gebruikte methodes worden niet centraal geregistreerd. Voor de opstelling van haar advies onderzocht de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn ook de aanpak in het buitenland en stelde vast dat deze niet wezenlijk verschilt van de methodes die in Vlaanderen worden toegepast.

De problematiek van overpopulatie bij duiven is voornamelijk een stedelijk fenomeen dat lokaal wordt aangepakt waar nodig. Het advies van de Vlaamse Raad is via de nieuwsbrief CAPLO (Centraal Aanspreekpunt Lokale Overheden) onder de aandacht gebracht van de lokale besturen, die dit als leidraad kunnen gebruiken. Er zijn geen plannen om specifieke methodes op te leggen."

Nieuws

Vervoersalternatieven tramlijn T2 tijdens werken

Stad Gent plant, in samenwerking met De Lijn en Farys, de heraanleg van de Poperingestraat, Radijsstraat, Dikkelindestraat en een deel van de Kolegemstraat. De geplande werkzaamheden omvatten onder meer de vernieuwing van de wegenis van gevel tot gevel, de aanleg van een gescheiden rioolstelsel en het inrichten van nieuwe tramhaltes met wachtaccommodatie.

Geen stedelijk fietsdeelsysteem nodig: private spelers doen hun werk

Gents Gemeenteraadslid Stijn De Roo (cd&v) stelt zich vragen bij de noodzaak van een stedelijk fietsdeelsysteem, zoals vermeld in het bestuursakkoord van de Stad Gent.

Schepencollege blijft verwarring zaaien rond zwembad Neptunus

Door een uitspraak van de Raad van State liep de planning van het nieuwe zwembad in Wondelgem al heel wat vertraging op.