Artificiële Intelligentie - toepassingen binnen stad Gent

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Artificiële Intelligentie (AI) neemt een alsmaar belangrijkere rol op in onze samenleving. Ook stad Gent gaat actiever aan de slag met AI. In de Beleidsnota Data, Digitalisering & Innovatie werd onder andere volgende actie opgenomen: “We benutten de mogelijkheden van artificiële intelligentie om de dienstverlening te verbeteren, besluitvorming transparanter te maken en participatie te bevorderen.” Bovendien past het toenemend gebruik van AI ook in de ambitie van de stad om de technologiehoofdstad van Europa te worden.

Er zijn dan ook talloze mogelijkheden. AI-systemen kunnen ingezet worden om interne processen te optimaliseren of proactief te handelen. Zo meet stad Gent bijvoorbeeld via AI hoe druk het is in de stad en investeerde ze enkele maanden geleden nog mee in de uitbouw van een nieuwe ‘hub’ voor AI in Zwijnaarde. In Oostende werd recent nog een AI-systeem ingezet om alle gebouwen en monumenten te labelen.

Ook voor politiediensten moet het mogelijk zijn om het potentieel van AI te benutten. Politiediensten kunnen met AI-toepassingen onder andere veel gerichter, efficiënter en sneller beelden analyseren. Ze kunnen AI inzetten voor "predictive policing", maar evengoed bij risicoanalyses en gedragsevaluatie.

Fractievoorzitter Stijn De Roo stelde hierover volgende vragen aan de burgemeester:

  1. Op welke manier wordt AI nu al ingezet binnen de stad binnen de bevoegdheden van de burgemeester? Graag meer uitleg.
  2. Op welke manier zal AI nog meer ingezet worden binnen de stad binnen de bevoegdheden van de burgemeester? Wat is de hierbij vooropgestelde timing?
  3. Wordt artificiële intelligentie al ingezet door de Gentse politiezone?
    a. Zo ja, op welke manier/via welke toepassingen? Op welke manier zal er binnen de politiezone nog meer ingezet worden op AI? Wat is de timing?
    b. Zo neen, waarom niet? Zijn er plannen in die richting? Graag meer uitleg.

Burgemeester De Clercq antwoordde:

"Binnen de stadsorganisatie wordt er stapsgewijs en omzichtig aan de slag gegaan met artificiële intelligentie. Artificiële intelligentie biedt kansen maar is niet zonder risico’s. De nodige voorzorgsmaatregelen dienen genomen te worden op vlak van datakwaliteit, kwaliteitscontrole, privacy en gegevensbescherming.

Binnen een overleg tussen Data & Informatie, District09 en andere geïnteresseerde diensten wordt kennis gedeeld over de ontwikkelingen, concrete testcases en aandachtspunten met betrekking tot verantwoord en ethisch gebruik van artificiële intelligentie. Binnen deze contouren wordt er verkend wat en welke vormen van artificiële intelligentie mogelijk zijn en welke niet.

Volgende testen / toepassingen zijn hier een concreet voorbeeld van:

  • in 2018 is er gestart met een proof of concept om natuurlijke taalherkenning te gebruiken om de doorzoekbaarheid van besluitvormingsdocumenten te verbeteren;
  • eind 2019 is op basis van dit concept het dossier PROBE ingediend bij het Vlaams City of Things-programma met als doelstelling te onderzoeken hoe de besluitvorming kan verrijkt worden met trefwoorden die worden toegekend door middel van de AI-techniek ‘natuurlijke taalherkenning’; in eerste instantie is dit voor intern gebruik, indien de kwaliteit kan gewaarborgd worden is het de bedoeling om de besluitvorming op die manier ook proactief naar de burger te ontsluiten;
  • binnen bepaalde projecten kan artificiële intelligentie ook in kleinere aspecten van een project aan bod komen, zoals bijvoorbeeld bij het project VLOED waar werd onderzocht of voorspellingen mogelijk waren; in de algoritmes die deze voorspellingen mogelijk maakten, zijn ook AI-elementen opgenomen; parallel aan deze verkenning werden ook kleinere tests uitgevoerd binnen District09, zoals het gebruik van modellen om een korte termijninschatting te maken van de bezettingsgraad van parkeergarages, om dit in de toekomst te kunnen integreren in de parkeergeleidingssystemen;
  • daarnaast zijn ook de mogelijkheden verkend om een chatbot in te zetten; dit is voorlopig on hold gezet ingegeven door de beperkingen die zijn aangetoond in andere steden en de snelle technologische ontwikkelingen op dit gebied; de Dienst Communicatie onderzoekt ondertussen de mogelijkheden om data van de website en open data te combineren met behulp van ChatGPT;

Binnen de stadsorganisatie wordt de huidige aanpak van gericht verkennen verder gezet, rekening houdend met eerder genoemde voorzorgsmaatregelen. Dit stelt ons in staat om bij te blijven met de mogelijkheden van deze snel evoluerende technologie.

Ook door de Politiezone Gent wordt er in bepaalde gevallen al gebruik gemaakt van systemen die gebaseerd zijn op of gebruik maken van artificiële intelligentie. Dit gaat om tools voor analyse van camerabeelden, tools voor forensische digitale recherche en tools voor ANPR-informatie. Om redenen van confidentialiteit worden de exacte namen of mogelijkheden van de systemen hier niet beschreven.

De Politiezone Gent zal deze technologieën ook in de toekomst verder exploreren, rekening houdend dat dit onder andere wettelijk toegestaan moet zijn en dat de privacy en de bescherming van de rechten van de burgers gewaarborgd zijn."

Fractievoorzitter Stijn De Roo stelde hierover volgende vragen aan de bevoegd schepen:

  1. Hoe staat de schepen tegenover het gebruik van artificiële intelligentie binnen haar eigen bevoegdheden? Op welke manier wordt AI er nu al ingezet? Graag meer uitleg.
  2. Op welke manier zal AI nog meer ingezet worden binnen de bevoegdheden van de schepen? Wat is de timing?
  3. Is de schepen op de hoogte van het systeem in Oostende?
  4. Wordt artificiële intelligentie al ingezet in Gent om gebouwen en monumenten te labelen?
    a. Zo ja, op welke manier/via welke toepassingen? Zijn er in de toekomst nog bijkomende plannen? Graag meer uitleg;
    b. Zo neen, waarom niet? Zijn er plannen in die richting? Graag meer uitleg.

Schepen El-Bazioui antwoordde:

"De evolutie van het gebruik van artificiële intelligentie gaat de voorbije maanden erg snel en de mogelijkheden lijken soms eindeloos.

Hoewel AI zonder twijfel belangrijke werk-instrumenten zal opleveren ook voor onze organisatie, moeten we hier bewust, ethisch en duurzaam mee omgaan. Zo zijn bij het gebruik van AI in het gebouwbeheer privacy- en ethische overwegingen van groot belang. We kunnen hier dus niet licht over gaan. Maar evident volgen we op hoe we technologische innovaties kunnen inzetten.
Er wordt in de gesprekken daarover echter soms nogal snel over AI gesproken. In de strikte zin van het begrip is AI een technologie die zelf kan redeneren en leren. Dit soort toepassingen gebruikt ons departement Facility Management vandaag nog niet. Wel wordt al enkele jaren sterk ingezet op digitalisering en automatisering van het gebouwenbeheer en de data-verzameling die daarin essentieel is.

We maken in nieuwe en gerenoveerde gebouwen gebruik van geïntegreerde gebouwbeheerssystemen (hierdoor kunnen de diensten bvb. van op afstand de verwarming bijstellen), we monitoren verschillende zaken met slimme sensoren (zoals bvb. het bezoekersaantal van ons publiek sanitair), we werken meer en meer met BIM (Building Intelligence Model) in onze bouwprojecten en blijven continu inzetten op het optimaliseren van onze FMIS-applicaties (Facility Management Informatie Systeem). Door het gebruik van deze gebouwbeheerssystemen kunnen gebouwbeheerders realtime inzicht krijgen in de werking van de systemen, en kunnen ze problemen snel identificeren en aanpakken.

Gezien we met heel wat gebouwen zitten die vele decennia of zelfs eeuwen oud zijn, is dit een proces dat tijd nodig heeft.
Als schepen van FM ben ik op de hoogte van het pilootproject in Oostende. Oostende heeft met een AI-systeem een volledige fotodatabank gescreend en daarbij alle gebouwen en monumenten gelabeld. Een anders arbeidsintensieve taak werd zo door de computer uitgevoerd.

Voor Gent zagen we nog geen praktische toepassingen tot nu toe en blijven we inzetten op het digitaliseren en automatiseren van data-verzameling. Dit maakt ons klaar voor volgende innovaties. Onze diensten volgen alle technologische innovaties op en zullen zeker ook AI overwegen waar en wanneer dit een meerwaarde kan zijn."

Nieuws

Meer nieuwe kandidaat-zorgboeren door lagere drempels en administratieve vereenvoudiging

In 2024 dienden 59 landbouwers een nieuwe aanvraag in om in aanmerking te komen als zorgboer bij het Agentschap Landbouw en Visserij. Dat zijn er opvallend meer dan in 2023 toen zich maar 28 boerderijen aanmeldden. Dat heeft minister van Landbouw Jo Brouns geantwoord op een vraag van Stijn De Roo (cd&v). "Een succes in tijden van specialisatie en een dalend aantal land- en tuinbouwbedrijven", zegt De Roo.

Stage lopen in het Vlaams Parlement?

Stijn De Roo is Vlaams volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid in Gent. Kom stage lopen bij Stijn en beleef de Vlaamse en Gentse politiek van binnenuit!

Op bezoek bij zorgboerderij Groeisels

Onder een warme winterzon werden we ontvangen bij zorgboerderij Groeisels vzw. In de woonwagen bij De Wassende Maan ontdekten we de inclusieve dagbesteding die ze aanbieden aan zorgbehoevenden. Ze kunnen er werken op het veld in hun eigen tempo en volgens hun eigen mogelijkheden, wat geborgenheid en arbeidsvreugde biedt. Bedankt voor het inspirerend bezoek!