Bijna 100 Gentse genderwijzigingen op de identiteitskaart sinds 2018

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Sinds 1 januari 2018 moet een transgender persoon niet meer voldoen aan bepaalde medische voorwaarden om het geslacht en de voornaam officieel te laten aanpassen op de akten van de burgerlijke stand en in het bevolkingsregister. In Gent werden sindsdien 93 aanpassingen doorgevoerd. Dat blijkt uit informatie die fractievoorzitter Stijn De Roo (CD&V) opvroeg bij schepen Isabelle Heyndrickx (CD&V).

Wie vindt dat zijn/haar genderidentiteit niet overeenkomt met het geslacht dat in de geboorteakte staat, kan dit administratief aanpassen. De procureur des Konings beslist over de aanvraag en gaat na of deze niet strijdig is met de openbare orde (vb. identiteitsfraude). Uit het antwoord van de schepen blijkt dat alle Gentse genderwijzigingen positief zijn bevonden door het parket.

De geslachtsregistratie laten wijzigen is gratis in de stad, maar een nieuwe identiteitskaart kost wel €25.

Stijn De Roo: "Tot op vandaag is het enkel mogelijk om het geslacht op je identiteitskaart te wijzigen van man naar vrouw of omgekeerd. Maar er ligt een wetsontwerp klaar om de vermelding van het geslacht van de Belgische identiteitskaarten te doen verdwijnen. Tot dan blijft het belangrijk dat een transgender persoon de wijziging van de geslachtsregistratie ook op de identiteitskaart kan doorvoeren."

Nieuws

Getakelde wagens Watersportbaan jagen stad Gent de kosten in

Vorige maand werden 74 auto's getakeld in en rond de Blaarmeersen voor de organisatie van een triatlon. Dat leverde de Stad Gent een duur kostenplaatje op. Meer dan de helft van de wagens stond er namelijk al geparkeerd vóór de verbodsborden werden geplaatst. Fractievoorzitter Stijn De Roo bevroeg de burgemeester hierover.

Zonovergoten weekend midden de mensen

Met o.a. een fijn dubbelspeltoernooi tussen politieke partijen in Baarle ! Het moeten niet altijd debatten zijn ;-)

Mobiele trajectcontrole tegen sluipverkeer - Opvolgvraag

Het handhaven van plaatselijk verkeer is een hele uitdaging, die veel tijd en capaciteit vraagt van de politie. ANPR-camera's kunnen daarbij een oplossing bieden: wie op een korte tijdspanne langs twee camera's rijdt, krijgt een boete. Dat is niet zo voor wie uit het gebied met plaatselijk verkeer vertrekt of ergens stopt. Die camera's kunnen zowel vast als mobiel zijn.