Cd&v vraagt om DeepSeek te blokkeren in het Vlaams parlement

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

De Vlaamse cd&v-fractie vraagt aan de parlementsvoorzitter om het AI-taalmodel DeepSeek, de Chinese tegenhanger van het ChatGPT, te blokkeren op het netwerk van het Vlaams parlement. Uit het antwoord op een vraag die Vlaams parlementslid Stijn De Roo (cd&v) stelde aan minister-president Diependaele, blijkt dat de Vlaamse overheid een risico-inschatting heeft gemaakt die het AI-taalmodel als ‘ongewenst’ en ‘ongeschikt’ beschouwt.

Er zou sprake zijn van ernstige privacy-inbreuken. “Chinese software met een hoog veiligheidsrisico heeft geen plek in ons parlement. Voor cd&v is het verder toelaten van DeepSeek in het Vlaams parlement dan ook onverantwoord”, zegt De Roo.

Het gebruik van artificiële intelligentie vindt ingang op steeds meer werkvloeren. Ook in het Vlaams parlement wordt gebruik gemaakt van verschillende AI-taalmodellen. De bekendste is ChatGPT maar ook DeepSeek, de Chinese tegenhanger, kan gebruikt worden. “Toch kunnen we maar beter opletten met DeepSeek”, oordeelt Vlaams parlementslid Stijn De Roo. “In verschillende Europese landen lopen onderzoeken naar mogelijke schendingen en inbreuken op het vlak van gegevensbescherming en privacy. Bovendien staat het AI-taalmodel ook onder kritiek vanwege de ingebouwde censuur met betrekking tot het regime in China. Er zijn dus te veel risico’s verbonden aan het gebruik van DeepSeek.”

Om die reden stelde De Roo ook vragen aan Vlaams minister-president Matthias Diependaele over het gebruik van DeepSeek. In zijn antwoord bevestigde de minister-president dat Vlaanderen een risico-inschatting heeft gemaakt waaruit blijkt het gebruik van DeepSeek als ongeschikt en ongewenst gecatalogeerd wordt. Dit ‘door het ontbreken van verwerkingsgaranties. Dat gaat over privacyinbreuken, inclusief sociale en politieke profilering’.

“Die evaluatie laat met andere woorden weinig aan de verbeelding over”, stelt De Roo. “Bovendien is DeepSeek ook in het federaal parlement niet langer toegankelijk, omwille van privacybezorgdheden en mogelijke inbreuken op de Europese gegevensbeschermingsregels. Ook ambtenaren en meerdere overheidsdiensten vallen onder deze beperking. Het is dus totaal onverantwoord om in het Vlaams parlement rustig verder gebruik te maken van de Chinese software. Ik pleit voor een verbod op en blokkering van het gebruik van DeepSeek op het netwerk van het Vlaams parlement."

"We leggen dit maandag ook voor op het Uitgebreid Bureau van het Vlaams parlement”, besluit De Roo.

Nieuws

Vervoersalternatieven tramlijn T2 tijdens werken

Stad Gent plant, in samenwerking met De Lijn en Farys, de heraanleg van de Poperingestraat, Radijsstraat, Dikkelindestraat en een deel van de Kolegemstraat. De geplande werkzaamheden omvatten onder meer de vernieuwing van de wegenis van gevel tot gevel, de aanleg van een gescheiden rioolstelsel en het inrichten van nieuwe tramhaltes met wachtaccommodatie.

Geen stedelijk fietsdeelsysteem nodig: private spelers doen hun werk

Gents Gemeenteraadslid Stijn De Roo (cd&v) stelt zich vragen bij de noodzaak van een stedelijk fietsdeelsysteem, zoals vermeld in het bestuursakkoord van de Stad Gent.

Schepencollege blijft verwarring zaaien rond zwembad Neptunus

Door een uitspraak van de Raad van State liep de planning van het nieuwe zwembad in Wondelgem al heel wat vertraging op.