Geen locatie-alternatieven voor toekomstige stelplaats Wissenhage!

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

“Er zijn geen locatie-alternatieven voor de geplande site voor de toekomstige stelplaats van De Lijn in Gent. Terreinen die voldoende groot, voldoende dicht bij het tramnet, economisch en bestemmingsgezien haalbaar zijn en eigendom van De Lijn, zijn er uitgezonderd dit terrein niet. De locatie voor de nieuwe stelplaats Wissenhage werd strategisch gekozen. Wissenhage is ideaal gelegen voor de bediening van de stad Gent met elektrische bussen en trams.

Het opsplitsen van het bus- en tramgedeelte op verschillende locaties zou vanuit oogpunt van schaalvoordelen en efficiëntie een stap achteruit zijn,” vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) als antwoord op zijn schriftelijke vraag van bevoegd minister Lydia Peeters (Open Vld).

Het voorzien van een stelplaats op de site van de Makro in Eke (indien al mogelijk) – waarnaar De Roo informeerde – zou, aldus minister Peeters,  leiden tot significant veel lege kilometers (de bussen zouden een langer voortraject moeten afleggen alvorens aan hun eerste beginhalte te kunnen starten). En meer lege kilometers hebben een negatieve impact op de efficiëntie.

De Lijn voerde een aantal gesprekken met de adviesverlenende instanties van de stad Gent, in het bijzonder dienst Stedenbouw, Openbaar Domein, Brandweer en Groendienst met betrekking tot een aantal optimalisaties over de stelplaats Wissenhage.

De Lijn plant in het najaar een informatie- en communicatieronde met de buurtbewoners van de site.

In het najaar zal De Lijn de aanvraag doen om een omgevingsvergunning te verkrijgen voor de stelplaats en zal het proces van de grondwatersanering op (gunnen opdracht + start werken) opgestart worden. Na het verkrijgen van een omgevingsvergunning kan dan de contract close gebeuren met de voorkeursaanbieder.

Stijn De Roo: “Uit het antwoord van de minister blijkt dat de site van de Makro in Eke geen optie is als alternatief en dat er geen geschikte locatie-alternatieven werden gevonden voor de toekomstige stelplaats van De Lijn in Gent.”

Nieuws

1 op 4 Oost-Vlaamse trajectcontroles niet actief

Bij een trajectcontrole wordt de gemiddelde snelheid van een voertuig over een langere afstand gemeten aan de hand van ANPR-camera's. Volgens de website van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zijn er momenteel 81 trajectcontroles in Oost-Vlaanderen.

Nood aan echte vrije zwemzones in Gent

Gent blijft talmen met zwemmen in open water ondanks duidelijke Vlaamse richtlijnen. Hoewel de Vlaamse Regering het lokale bestuur actief ondersteunt met draaiboeken, financiële middelen en waterkwaliteitsmetingen, blijft het Gentse stadsbestuur bijzonder terughoudend. "De recente plannen voor een beperkt proefproject aan Portus Ganda illustreren een aarzelende houding van het stadsbestuur", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger en Gents gemeenteraadslid Stijn De Roo.

Experimenten van Sandbox Vlaanderen

VIT (Vlaamse Innovation Tour) staat in voor de aansturing en financiering van Sandbox Vlaanderen, waarin ruimte is voor innovatieve ideeën, producten en technologieën bij de Vlaamse overheid. Nieuwe manieren van werken worden uitgetest aan de hand van experimenten.