De renovatie van de Nieuwekalebrug gaat verder in 2024

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Voor de renovatie van de Nieuwekalebrug worden werken uitgevoerd voor de totale som van 3.543.464 euro.

Vlaams voksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) informeerde bij bevoegd minister Lydia Peeters (Open Vld) naar de werken die in de 2024 gepland zijn en waarvoor in het ontwerp geïntegreerd investeringsprogramma 2024 600.000 euro is voorzien.

“De renovatie omvat in hoofdzaak: vervangen van de brugdekvoegen, wapperen (stralen) van de betonvlakken, uitvoeren van lokale betonherstellingen, vernieuwen carbonatatiecoating op alle betonvlakken, stralen van alle stalen onderdelen (trekkers, hangers, kabels), herschilderen alle stalen onderdelen en lokale herstellingen aan waterafvoer,” liet de minister weten aan De Roo.

Om de renovatie mogelijk te maken, worden stellingen gebouwd rondom de brug. De onderzijde van de brug wordt aangepakt vanaf een hangstelling onderaan de brug. Om continuïteit voor de scheepvaart te garanderen, gebeuren deze werken in twee fasen.

Om de stalen hangers en kabels te kunnen renoveren, alsook de betonnen pijlers, wordt een stelling gebouwd bovenop de brug. Deze werken moeten in twee fasen gebeuren (kant Evergem – kant Gent) om de maximale belasting op de brug niet te overschrijden.

De twee betonnen brugbogen werden ’s nachts aangepakt met hoogtewerkers.

Een deel van de werken werd reeds uitgevoerd: vervangen brugdekvoegen, renoveren betonvlakken aan de onderzijde van de brug, renoveren van de betonnen bogen.

De stelling onderaan de brug werd afgebroken. Momenteel is de stelling bovenop de brug in opbouw. Volgens de huidige planning zullen de werken afgerond zijn in maart 2024.

Stijn De Roo: “De Nieuwekalebrug is de belangrijkste verbinding tussen Gent en Lievegem. De renovatie is van groot belang voor de bereikbaarheid van de regio en voor de veiligheid van alle weggebruikers.”

Copyright afbeelding: De Vlaamse Waterweg

Nieuws

Steeds meer ondernemingen bewust van cyberrisico’s

Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) ondervroeg bevoegd minister en partijgenoot Jo Brouns over de cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen.

Jachtseizoenen 2021, 2022 en 2023: afschotcijfers en conclusies

De soorten die in Vlaanderen behoren tot het jachtwild zijn opgesomd in artikel 3 van het Jachtdecreet. Dat artikel verdeelt de wildsoorten in verschillende categorieën: grof wild, klein wild, waterwild en overig wild.