Geen heraanleg van parking Gildenhuis in Sint-Denijs-Westrem deze legislatuur

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Heel wat buurtbewoners hebben opmerkingen over de slechte staat van de parking aan het Gildenhuis. Door de overvloedige regenval van de afgelopen weken is de parking herschapen in één grote plas. Mensen ondervinden moeilijkheden bij het parkeren en riskeren natte voeten bij het in- en uitstappen.

De buurtbewoners zouden ook een petitie overmaken aan het stadsbestuur.

Hierover stelde fractieleider Stijn De Roo enkele vragen aan schepen Watteeuw:

  1. Is de schepen op de hoogte van de slechte staat van de parking?
  2. Welke acties ter verbetering van de staat van de parking staan op de planning? Wat is de timing hiervoor? Wat is het voorziene budget?
  3. Indien er geen acties voorzien zijn: kan de schepen ingaan op de vraag naar heraanleg? Indien ja, op welke manier kan dit gebeuren, zodat het regenwater toch beter kan wegvloeien dan momenteel het geval is? Op welke termijn is een heraanleg mogelijk?

De schepen antwoordde:

"De parking van het Gildenhuis is privaat patrimonium van de Stad Gent en behoort tot het Gildenhuis. Deze parking wordt inderdaad ook als publieke parking gebruikt.

Vandaag is het de bedoeling om de parking mee op te nemen in het heraanleg dossier van de Loofblommestraat ten zuiden van de E40. Daarvoor is het nodig om eerst de Wijkstructuurschets en het Wijkmobiliteitsplan volledig op te maken om de toekomstige functie en het ontwerp van deze parking correct uit te werken. Momenteel is het niet mogelijk om een precieze timing te geven. Een definitieve heraanleg zal deze legislatuur niet meer mogelijk zijn.

In afwachting daarvan bekijken we om met een ingrijpender onderhoud een oplossing te bieden. We bevestigen dat er in het verleden al meermaals curatief onderhoud werd uitgevoerd (vullen van de putten die ontstaan omwille van wringbeweging door kort afdraaiend verkeer). We stellen vast dat de verdichting van de ondergrond dermate hoog is dat het aanbrengen van halfverharding in de putten geen langdurige oplossing meer is.

We zien dan ook eerder een oplossing  door de ganse parking over een beperkte diepte af te graven om de waterdoorlatendheid te verhogen en te vervangen door nieuwe (niet gebonden) steenslag. Een van de oorzaken van het telkens opnieuw optreden van de putten is het zeer frequent gebruik van de parking als keerpunt aan te hoge snelheid. Daarom bekijken we om met beperkte maatregelen de toegang tot de parking te beperken voor personenwagens/lichte vracht en de parking beter te organiseren zodat er minder korte keerbewegingen worden uitgevoerd. Bovenstaande vraagt enig onderzoekswerk en ook toewijzing aan een onderhoudsaannemer. We hopen dat dit uitgevoerd kan worden in het tweede kwartaal van 2022."

Nieuws

Getakelde wagens Watersportbaan jagen stad Gent de kosten in

Vorige maand werden 74 auto's getakeld in en rond de Blaarmeersen voor de organisatie van een triatlon. Dat leverde de Stad Gent een duur kostenplaatje op. Meer dan de helft van de wagens stond er namelijk al geparkeerd vóór de verbodsborden werden geplaatst. Fractievoorzitter Stijn De Roo bevroeg de burgemeester hierover.

Zonovergoten weekend midden de mensen

Met o.a. een fijn dubbelspeltoernooi tussen politieke partijen in Baarle ! Het moeten niet altijd debatten zijn ;-)

Mobiele trajectcontrole tegen sluipverkeer - Opvolgvraag

Het handhaven van plaatselijk verkeer is een hele uitdaging, die veel tijd en capaciteit vraagt van de politie. ANPR-camera's kunnen daarbij een oplossing bieden: wie op een korte tijdspanne langs twee camera's rijdt, krijgt een boete. Dat is niet zo voor wie uit het gebied met plaatselijk verkeer vertrekt of ergens stopt. Die camera's kunnen zowel vast als mobiel zijn.