Vlaamse volksvertegenwoordigers Tinne Rombouts en Stijn De Roo (beiden CD&V) ondervroegen bevoegd minister Hilde Crevits (CD&V) over de kwaliteit van het kippenvlees en het dierenwelzijn in kippenkwekerijen en salmonella in bereide producten met ingevoerd kippenvlees naar aanleiding van de Panoreportage van 26 januari 2022.
Collega Rombouts richtte haar vraag vooral op het dierenwelzijn in de kippenkwekerijen. De Roo belichtte in zijn vraag het tweede aspect dat aan bod kwam in de Panoreportage: salmonella in bereide producten met ingevoerd kippenvlees. In reportage bleek dat één op de twintig producten met kippenvlees of kalkoenvlees die getest worden in de winkel besmet zijn met salmonella.
In 2021 testte het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) 291 producten met kippen- en kalkoenvlees uit de supermarkt. 19 daarvan – dat is 6,5 procent – bleken positief te testen op salmonella. Salmonella is een bacterie die zich kan nestelen in de darmen van pluimvee. Het gaat om een stijging van 4 procent ten opzichte van 2020.
Ons land is gekend – en terecht – voor zijn hoge gezondheidseisen op het vlak van voeding. Maar blijkbaar nemen niet alle lidstaten het even nauw met de gezondheidseisen.
Zowel Vlaams volksvertegenwoordiger Tinne Rombouts als Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo pleitten voor een gelijk speelveld binnen de Europese gemeenschap en dit zowel op het vlak van dierenwelzijn in pluimveekwekerijen, als op het vlak van gezondheidseisen.
Het volledige verslag van de vragen vindt u hier.