Op 5 maart 2024 werd bekendgemaakt dat de bomen in de Amand Casier de ter Bekenlaan worden gerooid en vervangen. Wortelschade en een slechte standplaats zorgden ervoor dat de bomen niet meer veilig zijn. De instabiliteit is een gevolg van de groeiplaats: de bomen zijn geplant op riolering.
In haar antwoord op mijn mondelinge vraag tijdens de commissie van maart gaf de schepen mee dat de Groendienst de nieuwe bomen dan ook wil aanplanten op een verbeterde standplaats. Er wordt overlegd met andere diensten om na te gaan hoe de aanplant zich kan verhouden tegenover mogelijke andere infrastructuurwerken.
Op 11 april konden we in de pers vernemen dat de Stad ook extra bomen zal aankopen en planten in de voortuinen van de bewoners van de Amand Casier de ter Bekenlaan. Op die manier krijgt de straat een nog groener karakter.
Hieronder de vragen aan bevoegd schepen Astrid De Bruycker en haar antwoorden:
Hoe verlopen de gesprekken met andere diensten?
“De Groendienst gaat in gesprek met het Mobiliteitsbedrijf en de Wegendienst omtrent mogelijke aanpassingen aan het toekomstig wegprofiel op korte en lange termijn. Er is
bereidwilligheid vanuit diverse diensten om hierover constructief en oplossingsgericht na te denken (op vlak van o.m. veiligheid, mobiliteit, vergroening, klimaatrobuust
ontwerpen,...)”
Zal het aankopen en planten van bomen in de voortuinen van Gentenaars breder worden uitgerold? Wat zijn de toekomstplannen van de schepen hieromtrent?
“Dit project is een specifieke samenwerking tussen de bewoners van de Amand Casier de ter Bekenlaan en het stadsbestuur om het groene karakter van hun straat te herstellen na
het rooien van de straatbomen uit veiligheidsoverwegingen. Dit is pionierswerk, we willen kijken hoe dit loopt. Er zijn momenteel dan ook nog geen concrete plannen om
deze methodiek ook al toe te passen op andere locaties, maar het spreekt voor zich dat dit in de toekomst zeker een optie is.”
Wie staat in voor het onderhoud van de bomen die door de Groendienst worden aangekocht en geplant in de voortuinen van de bewoners? Welke afspraken worden hierrond gemaakt?
“De Groendienst koopt het plantgoed aan en voorziet 1 jaar ‘inboet’: als een boom zijn eerste jaar op de nieuwe plantlocatie niet overleeft, vervangt de Groendienst het
gestorven exemplaar. De boom wordt eigendom van de eigenaar van de voortuin. De eigenaar staat in voor watergift en alle toekomstige onderhoud.”
Stijn De Roo: “Het is goed dat er een oplossing is gevonden voor de Amand Casier de ter Bekenlaan. Ik roep wel op om grondig te evalueren en na te denken over de rol van de overheid bij het aankopen en aanplanten van bomen in private voortuinen. Gesubsidieerde private bomen hebben natuurlijk een impact op de stadsbegroting.”