IJsvrij houden fietspaden en fietssnelwegen – bijsturingen en proefproject

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

“Voor het winterseizoen van 2023-2024 heeft het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de interne richtlijnen met betrekking tot het gebruik van smeltmiddelen aangepast. Deze richtlijnen specificeren het type smeltmiddel en de bijbehorende concentratie/hoeveelheid op basis van factoren zoals wegdektemperatuur, gladheidstype en eventuele neerslag,” liet bevoegd minister Lydia Peeters (Open Vld) weten aan Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) als antwoord op zijn schriftelijke vraag.

Het AWV gebruikt twee verschillende soorten materieel voor de behandeling van fietspaden, namelijk pekelsproeiers en natzoutstrooiers. In het geval van houten fietsbruggen is besloten om uitsluitend natzoutstrooiers te gebruiken. Deze machines bieden het voordeel dat ze een (lokaal) aanzienlijk hogere concentratie smeltmiddel kunnen verspreiden.

Met dit proefproject zullen de voor- en nadelen van het beheer van de winterdienst op de fietssnelweg door één partij worden onderzocht. Bij de beoordeling zullen verschillende aspecten geëvalueerd worden, waaronder: de tevredenheid van de fietsers (die via een QR-code langs het traject of rechtstreeks op de website van het AWV kan worden doorgegeven); impact op de waterkwaliteit in het Albertkanaal (gelegen naast de route); efficiëntie van het beheer van de uitvoering door één partij; kostprijs; inzet van machines en mensen.

Het AWV zal instaan voor de gladheidsbestrijding op het volledige traject, vanaf de 3e maandag van oktober 2023 tot de 4e maandag van april 2024. Het proefproject wordt ter plaatse aangekondigd aan fietsers via borden aan de start en het einde van de route.

Stijn De Roo: “Het is belangrijk dat fietsers zich – ook tijdens winterprikken – veilig kunnen verplaatsen. Als we het fietsverkeer willen promoten, is dat zeker een vereiste.

Het is positief dat de fietsers zelf de kans krijgen om hun mening over het proefproject te kennen te geven aan het AWV.”

Nieuws

Steeds meer ondernemingen bewust van cyberrisico’s

Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) ondervroeg bevoegd minister en partijgenoot Jo Brouns over de cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen.

Jachtseizoenen 2021, 2022 en 2023: afschotcijfers en conclusies

De soorten die in Vlaanderen behoren tot het jachtwild zijn opgesomd in artikel 3 van het Jachtdecreet. Dat artikel verdeelt de wildsoorten in verschillende categorieën: grof wild, klein wild, waterwild en overig wild.