JONGCD&V Gent vist weinig zwerfvuil uit Houtdok (en dat is goed)

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Zwerfvuil is geen exclusief probleem van het vasteland: ook in onze Gentse waterlopen is het nog te talrijk aanwezig. Om deze problematiek onder de aandacht te brengen, stak JONGCD&V Gent zaterdag zelf de handen uit de mouwen. Lucas Hock (voorzitter JONGCD&V Gent), Abdil Kara (BCSD-lid) en Stijn De Roo (Vlaams volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid) verzamelden zwerfvuil vanuit een kano in het Houtdok. 

Deze vorm van zwerfafval ruimen, ook wel bekend als ’pleddelen’ of 'vuilvissen', wint aan populariteit. Na twee uren intensief zoeken onder een stralende en bakkende zon, bleek de vangst echter gering: één glazen fles, een tiental blikjes en veertig stukken plastiek. In het Houtdok vinden regelmatig verzamelacties voor zwerfvuil plaats. Dat blijkt dus zijn vruchten af te werpen.

Cijfers tonen desondanks aan dat de problematiek in de Gentse binnenwateren rond zwerfvuil en storten nog steeds groot is. In 2021 werden er nog ca. 400 ‘vreemde objecten’ (fietsen, steps, winkelkarren, verkeersborden en -signalisatie, laptops, terrasmeubilair, plastic afvalcontainers,…) opgevist door de Vlaamse Waterweg op Gents grondgebied. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Stijn De Roo (cd&v) aan bevoegd minister Peeters (Open Vld).

Lucas Hock (voorzitter JONGCD&V Gent): “Via onze actie willen we blijvend aandacht vragen voor zwerfvuil, ook in het water. Wie zelf aan de slag wil gaan en het eens over een andere boeg wil gooien, raden we aan om met de kano onze mooie binnenwateren afvalvrij te maken. Al hopen we vooral dat dit soort acties in de toekomst onnodig worden.”

Stijn De Roo (fractievoorzitter cd&v Gent): “Onze vangst was dan wel gering, toch blijft elk stukje zwerfvuil er één te veel. Naast zelf de handen uit de mouwen te steken, is het vooral een kwestie van gericht beleid te voeren. Een aantal proefprojecten die drijfvuil verzamelen (vergelijkbaar met de Ocean Cleanup), lijken alvast veelbelovend. Maar vrijwillige initiatieven bieden eveneens een enorme meerwaarde voor onze stad.

Door specifiek in het Houtdok te ruimen, willen we de druk hooghouden voor het zwemmen in open water. Gent heeft nood aan extra zwemruimte en cd&v Gent ijvert daarom al enige tijd om het Houtdok hiervoor open te stellen. De veiligheid van zwemmers moet dan gegarandeerd zijn, dat wil zeggen: geen gevaarlijke voorwerpen op de bodem van het Houtdok.”

Nieuws

1 op 4 Oost-Vlaamse trajectcontroles niet actief

Bij een trajectcontrole wordt de gemiddelde snelheid van een voertuig over een langere afstand gemeten aan de hand van ANPR-camera's. Volgens de website van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zijn er momenteel 81 trajectcontroles in Oost-Vlaanderen.

Nood aan echte vrije zwemzones in Gent

Gent blijft talmen met zwemmen in open water ondanks duidelijke Vlaamse richtlijnen. Hoewel de Vlaamse Regering het lokale bestuur actief ondersteunt met draaiboeken, financiële middelen en waterkwaliteitsmetingen, blijft het Gentse stadsbestuur bijzonder terughoudend. "De recente plannen voor een beperkt proefproject aan Portus Ganda illustreren een aarzelende houding van het stadsbestuur", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger en Gents gemeenteraadslid Stijn De Roo.

Experimenten van Sandbox Vlaanderen

VIT (Vlaamse Innovation Tour) staat in voor de aansturing en financiering van Sandbox Vlaanderen, waarin ruimte is voor innovatieve ideeën, producten en technologieën bij de Vlaamse overheid. Nieuwe manieren van werken worden uitgetest aan de hand van experimenten.