Kijkcijfers livestream Gentse gemeenteraad blijven laag

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Het aantal Gentenaars dat de gemeenteraad (her)bekijkt via de livestream blijft laag. Het aantal unieke kijkers voor de gemeenteraad blijft stabiel en schommelt rond de 221 per zitting. De meesten kijken uitgesteld. Dat blijkt uit informatie die fractieleider Stijn De Roo (cd&v) opvroeg bij burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). Volgens De Roo is de kwaliteit van de zittingen niet toegenomen sinds de herinvoering van de fysieke zittingen na de coronacrisis.

Begin 2018 startte Stad Gent het streamen van de gemeenteraadszittingen. Zo kan elke Gentenaar de gemeenteraad en het besluitvormingsproces rechtstreeks - of uitgesteld - volgen zonder fysiek aanwezig te moeten zijn in het stadhuis.

Tot en met februari 2020 waren er gemiddeld 368 unieke kijkers per zittingsdag. Daarvan volgden er 146 de zitting live (gemiddeld 52 minuten) en keken er 222 uitgesteld (24 minuten). De gemeenteraadszitting van maart 2020 was de eerste digitale zitting. In de periode tot december 2021 daalde het gemiddeld aantal unieke kijkers met méér dan de helft naar 156 per zittingsdag. Gemiddeld 69 geïnteresseerden keken live voor 62 minuten, 87 volgden uitgesteld voor gemiddeld 26 minuten.

Sinds maart 2022 vinden de gemeenteraadszittingen terug fysiek plaats. Van begin 2022 tot december 2023 steeg het gemiddeld aantal unieke kijkers terug naar 221 per zittingsdag. De meesten kijken uitgesteld: het aantal uitgestelde kijkers ligt gemiddeld twee keer zo hoog dan het aantal live kijkers. De gemiddeld bekeken minuten zijn vergelijkbaar met het aantal tijdens de periode vóór corona. Gemiddeld 78 geïnteresseerden keken live voor 48 minuten, 143 volgden uitgesteld voor gemiddeld 23 minuten.

 

Januari 2019 - februari 2020

Maart 2020 - december 2021

Januari 2022 – december 2023

Gem. aantal unieke kijkers

368

156

221

Live

146

69

78

Uitgesteld

222

87

143

Gem. bekeken minuten live

52 min.

62 min.

48 min.

Gem. bekeken minuten uitgesteld

24 min.

26 min.

23 min.

 

De Roo: "De gemeenteraad kampt nog steeds met te lange en afgelezen tussenkomsten. Dat leidt tot langdradige zittingen, terwijl de gemeenteraad net dé plaats bij uitstek is voor het politieke debat. Om Gentenaars dichter bij de politiek te krijgen moeten we als raadslid in eigen boezem kijken en gewoontes durven veranderen.

Het echte werk - de inhoudelijke debatten - horen thuis in de voorbereidende commissies. De PVDA is daar regelmatig afwezig, om vervolgens de hele discussie opnieuw te openen in de gemeenteraad. Ik stel dan ook voor om het inhoudelijk werk in de commissies op te waarderen.

De tussenkomsten die in de gemeenteraad worden gehouden dienen steeds vaker als instrument om bloemetjes te gooien naar partijgenoten. Hierdoor komt er inhoudelijk niets nieuws naar voren. Daar stoppen we beter mee.

De gemeenteraad lijkt ook te vaak op een wedstrijd briefjes aflezen en kampt met langdradige vraagstellingen en tussenkomsten. Het is tijd voor een herwaardering van de zitting, zodat de gemeenteraad inhoudelijk relevanter wordt en dichter bij de Gentenaar staat."

 

Nieuws

Steeds meer ondernemingen bewust van cyberrisico’s

Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) ondervroeg bevoegd minister en partijgenoot Jo Brouns over de cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen.

Jachtseizoenen 2021, 2022 en 2023: afschotcijfers en conclusies

De soorten die in Vlaanderen behoren tot het jachtwild zijn opgesomd in artikel 3 van het Jachtdecreet. Dat artikel verdeelt de wildsoorten in verschillende categorieën: grof wild, klein wild, waterwild en overig wild.