“Ik zal een extra boost geven aan de sensibilisering van preventie van arbeidsongevallen in de land- en tuinbouwsector,” antwoordde Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits op mijn vraag om uitleg in de commissie Landbouw .
Preventie en veiligheid op het werk zijn zeer belangrijk en anno 2021 wellicht belangrijker dan ooit. Heel veel sectoren pakken uit met interne campagnes om zoveel mogelijk arbeidsongevallen terug te dringen.
In de land- en tuinbouw zijn ongevallen veel minder zichtbaar, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn. In 2019 vielen er volgens Prevent Agri in de sector maar liefst dertien dodelijke slachtoffers tijdens het werk, dit jaar al twaalf. Het verschil met andere sectoren is relatief klein, maar in de groene sectoren werken ook veel minder mensen, en elk mensenleven is er een te veel. De beroepsrisico’s in de agrarische sector zijn dus reëel, dat is meer dan duidelijk.
Er zijn al verschillende stappen gezet. In 2015 hebben de werkgevers-, werknemers- en sectororganisaties hun krachten gebundeld in Prevent Agri. Deze organisatie verzamelt kennis en brengt die op een toegankelijke manier tot op de Vlaamse akkers, erven en serres. Er waren verschillende infosessies en er is heel veel gecommuniceerd. Er waren acties van Prevent Agri en van KRATOS en sensibiliserende acties in de naschoolse vorming.
In de commissie Landbouw antwoordde minister Hilde Crevits op de suggesties en vragen van Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo dat Prevent Agri de voorbije jaren een uitstekende partner bleek om de gevaren onder de aandacht te houden en dat er aanvullend kan gesensibiliseerd worden o.a. door KRATOS en de naschoolse vorming, maar ook op studiedagen, webinars van het Departement Landbouw en Visserij. Ook in de praktijkcentra komt deze problematiek aan bod.
Eind vorig jaar heeft de regering de steun voor specifieke veiligheidsinvesteringen verhoogd met 10 procent, dus tot 40 procent, voor jonge boeren. Er wordt dus 30 procent investeringssteun gegeven, maar wanneer het gaat over jonge boeren, is het 40 procent. Er wordt blijvend ingezet op sensibilisering.
Het volledige verslag van de vou vind je via deze link.
Stijn De Roo: “Elk arbeidsongeval blijft er één teveel. De verhoging van de steun voor specifieke veiligheidsinvesteringen met 10% en dus tot 40% voor jonge boeren is belangrijk voor de sector.
Het is positief dat de minister een extra boost wil geven aan de preventie van arbeidsongevallen en dat er blijvend wordt ingezet op sensibilisering. Mijn suggestie om een belactie te organiseren om de land- en tuinbouwers aan te moedigen om met Prevent Agri in overleg te gaan, vond de minister waardevol maar niet onmiddellijk praktisch haalbaar.”