Nachtwerk tijdens tramspoorvernieuwing Gebroeders De Smetstraat

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

De Lijn voorziet voor Gent, voor spoorvernieuwing Rabot Begijnhof De Smet, voor het jaar 2023 2.500.000 euro.

Op mijn parlementaire vraag over de timing van deze werken en de hinder voor de gebruikers van deze tramlijn antwoordt de bevoegd minister: 

"De precieze periode van uitvoering in de Gebroeders De Smetstraat moet nog bepaald worden, o.m. in functie van andere werken in de buurt en elders op het tramnet. De duur van de werken wordt geschat op 9 weken, de duurtijd van de effectieve tramonderbreking zal afhangen van de afspraken met de stad, in het bijzonder of er al of niet nachtwerk wordt toegestaan."

"Als er kan worden ingezet op vergund nachtwerk, dan blijft de onderbreking van de tram in de De Smetstraat beperkt tot een vakantieperiode. Wordt er echter enkel ingezt op overdag werken, dan zal het spoor over de volledige periode uit dienst zijn en worden vervangende busdiensten ingezet."

Fractievoorzitter Stijn De Roo stelde hierover volgende vragen aan de burgemeester:

  1. Op welke manier wordt het vergunnen van nachtwerk voor werken aan tramsporten beoordeeld? Graag meer uitleg.
  2. Heeft het college en/of de burgemeester reeds een standpunt ingenomen inzaken het vergunnen van nachtwerk tijdens de spoorwerkzaamheden in de Gebroeders De Smetstraat? Indien ja, wat is dit standpunt? Indien nee, welke afwegingne zullen hierrond gemaakt worden? Wat is de voorziene timing voor een beslissing?

De burgemeester antwoordde:

"Aanvragen voor het uitvoeren van nachtwerk op het openbaar domein worden behandeld door de dienst Inname Publieke Ruimte. Als burgemeester geef ik na het inwinnen van het advies van IPR al dan niet toelating om nachtwerk uit te voeren.

De afdeling Innames Publieke Ruimte kan dus, mits toestemming van de burgemeester, een vergunning afleveren voor nachtelijke beleveringen of werken op het openbaar domein. Denk dan bijvoorbeeld in functie van de verkeersveiligheid aan een verhuis op een drukke tram-as en het uitvoeren van nachtwerk in functie van het maatschappelijk belang bv. werken aan de tramsporen.

Er zijn twee zaken die niet binnen mijn bevoegdheid vallen:

  • Een vergunning voor nachtwerk op privédomein.
  • Een vergunning voor het veroorzaken van nachtlawaai, zowel op openbaar of privédomein.

Bij het uitvoeren van werken moet er dus, ongeacht vergunningen of toelatingen, rekening worden gehouden met het verbod op het veroorzaken van nachtlawaai waardoor de rust van de inwoners kan worden verstoord, en dit tussen 22u en 6u. Overtredingen kunnen door politie worden vastgesteld en geverbaliseerd met een GAS-boete. Als burgemeester verleen ik een toelating om nachtwerk uit te voeren in functie van de verkeersveiligheid en het maatschappelijk belang maar niet om nachtlawaai te maken.

Het vergunnen van nachtlawaai is immers op zich niet mogelijk. Net zoals dat bv. het geval is voor vergunde geluidsuitzendingen, blijft de strafrechtelijke notie van nachtgerucht of nachtrumoer gelden waarbij de rust van de inwoners kan worden verstoord (art. 561 Sw en art. 7 van het politiereglement op de openbare rust en de veiligheid) onverkort van toepassing. Daar kan niet van afgeweken worden middels enige vergunning. In onze lokale reglementering is enkel een mogelijkheid voorzien voor nachtelijke leveringen op werven mits voorafgaande toelating door de burgemeester, maar ook daar moet er nog steeds rekening gehouden worden met nachtlawaai.

Bij vergunningen voor werken op openbaar domein waarbij nachtwerk wordt toegelaten, wordt om die reden doorgaans de voorwaarde opgenomen van het verplicht inlichten van omwonenden en het beperken van de hinder voor de omgeving. Vaak gaat het in dat geval ook om werken in het algemeen belang, waardoor de afweging tov de openbare rust enigszins anders is. Maar ook dan kunnen de werken worden stilgelegd bij onevenredige hinder.

Wat uw vraag m.b.t. het nachtwerk tijdens de tramspoorvernieuwing Gebroeders De Smetstraat betreft, heeft de bevoegde dienst Inname Publieke Ruimte ( IPR ) nog geen voorbesprekingen gevoerd wat betreft deze werken. Concrete afspraken of vragen werden niet gesteld of opgemaakt.

Het is zo dat het akkoord van de burgmeester om nachtwerk uit te voeren steeds afhankelijk is van het type werk en de locatie waar dit gepland worden. De afweging die steeds gemaakt wordt, is dat steeds alles in het werk gesteld moet worden opdat een onderbreking van de tramexploitatie niet noodzakelijk is. De meest voorkomende optie is dan om de werken ’s nachts uit te voeren op de momenten dat er geen tramexploitatie wordt voorzien. Dergelijke nachtwerken worden steeds gepland volgens het gemaakt afsprakenkader waarbij er slechts 2 nachten binnen een periode van 7 dagen gewerkt mag worden.

Wanneer nachtwerken binnen een groter project nodig blijken, moeten deze steeds bij de algemene communicatie aangekondigd worden (hetzij in de bewonersbrief, hetzij op een voorbereidend infomoment). 10 dagen vooraf aan de nachtwerken moet een specifieke bewonerscommunicatie om deze nachtwerken aan te kondigen verspreid worden."

Nieuws

Lokale en provinciale campagnemodus !

Modus: lokale en provinciale campagne ! Debatten, eetfestijnen, borden zetten… 💪