Nieuw masterplan Mobiliteit voor AZ Maria Middelares

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

De parkeertoren aan het AZ Maria Middelares werd in 2010 gebouwd bij de start van de verbouwingen van het nieuwe ziekenhuis. Het ziekenhuis kreeg hiervoor een tijdelijke vergunning.

Eind juni 2022 verleende het college van burgemeester en schepenen een ongunstig advies voor het scopingadvies voor het project parkeergebouw AZ Maria Middelares Gent om die vergunning te verlengen.

In de commissie MEO van november 2022 antwoordde de schepen fractievoorzitter De Roo dat er reeds enkele overlegmomenten plaatsvonden tussen het AZ Maria Middelares en het Mobiliteitsbedrijf.

Fractievoorzitter Stijn De Roo stelde hierover opvolgvragen aan de schepen. De integrale vragen en antwoorden kan je hieronder lezen.

Schepen Watteeuw antwoordde:

1. Wat is de stand van zaken betreffende de parkeertoren van Maria Middelares? Welke deadlines zijn van toepassing in dit dossier?

"Het AZ Maria Middelares dient, net zoals alle ziekenhuizen en bedrijven, haar aanvraag voor parkeerinfrastructuur grondig te motiveren.

Hiervoor werd recent een bedrijfsvervoersplan opgemaakt, dat onderzoekt hoe men het woon-werk verkeer van alle werknemers kan verduurzamen, rekening houdend met afstand, werkregime en eventuele andere context. Daarnaast berekent men ook de parkeerbehoefte van de patiënten en de bezoekers, waarna men al deze gegevens samen kan brengen in een mobiliteitsstudie die aantoont wat de effectieve parkeerbehoefte voor dit ziekenhuis is. Deze studies zijn een noodzakelijk deel van de omgevingsvergunningsaanvraag.

Tegelijkertijd is AZ Maria Middelares in samenwerking met ORG bezig met de opmaak van een herwerkt masterplan. Dit herwerkt masterplan zal de aanzet vormen voor de verdere ontwikkeling van de site, en zal dienen als kader voor toekomstige vergunningsaanvragen voor het verder moderniseren en uitbreiden van de ziekenhuissite. Op basis van de effectieve parkeerbehoefte zullen de toekomstige parkeerplaatsen worden bepaald en opgenomen in dit Masterplan. De fasering van de uitvoering van dit masterplan maakt deel uit van de onderzoeksvraag en is in opmaak. Verwacht wordt dat het Masterplan tegen juni 2024 kan worden geakteerd door het College van Burgemeester en Schepenen."

2. Wat is de stand van zaken van de opmaak van het masterplan Mobiliteit door het AZ Maria Middelares?

"Het bedrijfsvervoersplan is afgewerkt. Samen met de parkeerbehoefteberekening dient dit als input voor het globale masterplan, waar het mobiliteitsaspect een deel van uitmaakt. De keuzes die gemaakt worden op het mobiliteitsvlak hebben ruimtelijke implicaties die vertaald worden in het algemene Masterplan. Het AZ Maria Middelares is bezig met de voorbereidingen om een nieuw globaal Masterplan op te maken."

3. In welke mate ondersteunt het Mobiliteitsbedrijf Maria Middelares bij de opmaak van hun masterplan Mobiliteit? Welke oplossingen of suggesties werden er aan de stad gevraagd of door de stad gegeven?

"Het Mobiliteitsbedrijf ondersteunt Maria Middelares met veelvuldige feedback en concrete suggesties. Zo werd een samenwerking met Spits en de Stad Gent gebruikt als basis voor het bedrijfsvervoersplan, en kon men op deze manier peilen naar de bereidheid bij het personeel om de auto wat vaker te laten staan. Ook werden er zeer concrete suggesties geformuleerd vanuit het Mobiliteitsbedrijf, waaronder tips voor de uitbreiding van de personeelsfietsenstalling met beperkte ingrepen."

4. Maken de gevaarlijke situaties voor fietsers aan de in-en uitritten van de parking ook deel uit van het masterplan Mobiliteit? Indien nee, welke acties staan hiervoor op de planning?

"Deze werden nu in het bedrijfsvervoersplan niet nader bekeken. In het uiteindelijke nieuwe Masterplan wil men het gemotoriseerd verkeer en de zachte weggebruikers maximaal scheiden. Op korte termijn blijft de huidige inrichting voor fietsers bestaan en zal men door middel van duidelijke signalisatie de aandacht vestigen op de aanwezigheid van deze fietsers."

Nieuws

Aanbod openbaar vervoer in Drongen-Luchteren en Mariakerke

In adviezen van de Stad Gent over de voorziene busverbindingen in de vervoersregio werden enkele knelpunten benoemd in het huidige aanbod aan openbaar vervoer, zoals de gebrekkige verbinding in Drongen-Luchteren en het wegvallen van de lus van de voormalige lijn 9 in Mariakerke.

Verdere ontwikkeling van het Wonderwoud in Oostakker

Op 29 november 2024 werd het Wonderwoud officieel geopend. Naast de al voltooide werken wordt er nagedacht over de toekomst van het militaire domein en het executieoord binnen het Wonderwoud.

Onderzoek naar de gevolgen van PFAS voor het leefmilieu

Normen worden opgesteld op basis van wetenschappelijk onderzoek, op basis van expertise en op basis van een politieke afweging. Vlaanderen is geen eiland in de wereld. Het is dan ook van belang dat onze regio de vinger aan de pols houdt in andere Europese regio’s en lidstaten, bijvoorbeeld over onderzoeken en normen over PFAS.