Nieuw systeem voor fietsmarkering in de strijd tegen fietsendiefstal

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Wie vroeger zijn fiets wilde laten beschermen tegen diefstal, kon die bij de gemeente laten graveren. Dit verouderde systeem wordt nu vervangen door een moeilijk te verwijderen sticker met daarop een unieke QR-code. Wie die code met de smartphone scant, komt te weten of een fiets al dan niet gestolen is, zonder het vrijgeven van persoonsgegevens.

Het aantal fietsdiefstallen is het afgelopen jaar enorm toegenomen volgens de statistieken van de politie. Waarschijnlijk ligt het feitelijke aantal nog zoveel malen hoger aangezien nog te veel mensen geen aangifte doen als hun fiets gestolen wordt, omdat ze denken dat dit toch niets oplevert.

Door gebruik te maken van een QR-code, zal wanneer je fiets gestolen is, je bij aangifte de QR-code van de fiets kunnen doorgeven. Op die manier kan de fiets in de databank als gestolen worden aangemerkt.

Fractievoorzitter Stijn De Roo stelde hierover volgende vragen tijdens de gemeenteraadscommissie van 13 september:

  1. Hoe staat de schepen tegenover dit nieuwe systeem van fietsmarkeringen?
  2. Zal dit nieuwe landelijke systeem gepromoot worden bij de Gentenaars? Zo ja, op welke manier? Zo nee, waarom niet?
  3. Plant de schepen dit najaar specifieke acties rond fietsdiefstallen?
  4. Wat is de stand van zaken van de bewaakte fietsenstallingen in onze stad? Heeft de schepen sinds mijn mondelinge vraag in de commissie van januari verdere stappen ondernomen? Zo ja, welke?

Schepen Watteeuw antwoordde:

"De fietsenstalling is van NMBS, dat maakt dat wij daar iets moeilijker op kunnen ingrijpen.

Fietsdiefstal is al jaren een probleem, een oplossing is niet zo evident. Een lokfiets bijvoorbeeld kan niet zo maar worden ingezet. Ook camera’s houden geen fietsdieven tegen. Fietsdiefstal is een hardnekkig probleem. Bij mijn weten bestaat ook de cel fietsdiefstal niet meer bij de politie wat uiteraard erg jammer is.

Wij staan wel positief tegenover het nieuwe systeem met QR-codes en overwegen zeker om dit in te voeren.

Sinds 2015 gebruikt de Stad sterke stickers met rijksregisternummer om fietsen te registreren. Van 2015 tot en met 2021 zijn er daarmee 27.784 fietsen geregistreerd door de Fietsambassade. Cijfers van voor 2015 vinden we helaas niet.

Het systeem met sterke stickers is op zich een goed systeem. De stickers zijn niet te verwijderen zonder schade aan het frame, en dus te vergelijken met graveren in het kader. Stickers aanbrengen gaat ook veel sneller dan graveren, en beschadigt het kader niet. Bij lichte aluminiumfietsen is graveren bv. vaak wel een probleem.

Het gebruik van het rijksregisternummer is zowel een sterk als zwak punt van het systeem. Het rijksregisternummer zorgt voor een gemakkelijke en bedrijfszekere koppeling tussen de fiets en de eigenaar, aangezien het rijksregister een stabiele database is. Maar er is wel een probleem qua privacy omdat het rijksregisternummer een deel van de persoonlijke gegevens van de fietser is.

Het vervangen van rijksregisternummer door een QR-code lost de vragen rond privacy op. Er zijn wel nog een aantal aspecten waar wij meer info over nodig hebben zoals de robuustheid van de database, het gebruiksgemak en de kostprijs. Het belangrijkste waar er nog duidelijkheid moet over komen is de bereidheid van de politiediensten om over te stappen naar het nieuwe landelijk systeem. De politie is een belangrijke en onmisbare partner in dit verhaal van diefstalpreventie en het herenigen van eigenaars met hun gestolen fietsen. Het  engagement van politie, lokaal en federaal, om mee te stappen in het nieuwe systeem, is dus zeer belangrijk.

De timing van de landelijke uitrol van het nieuwe systeem, waarbij met stickers met QR-codes gewerkt wordt, ligt nog niet vast. Het is daarom momenteel ook moeilijk om communicatie-acties in te plannen.

Er staan natuurlijk wel verschillende acties op de planning zoals autoloze zondag, week van de mobiliteit en andere evenementen waar iedereen gratis zijn fiets kan laten registreren. Ook in scholen zal de Fietsambassade in de komende weken en maanden weer fietsen gaan registreren.

De Fietsambassade heeft tijdens de Gentse feesten met groot succes twee bemande fietsenparkings uitgebaat, in het Sint Lievens college en in de Sint Michielsparking. 35.000 fietsers hebben die gebruikt, met NUL meldingen van diefstallen. Dit toont de kracht van bewaakte fietsenstallingen. Naast de directe dienstverlening aan de Gentenaar hebben we hieruit ook veel zaken geleerd.  De Fietsambassade kijkt verder of één en ander kan toegepast worden in het centrum en buiten een groot evenement, maar schaalgrootte is momenteel een knelpunt. Hoewel het Mobiliteitsbedrijf druk aan het zoeken is om meer fietsenparkings in het centrum te realiseren, is er momenteel eigenlijk geen fietsenparking groot genoeg om een test met bemanning uit te rollen, rekening houdend met de personeelsinzet en personeelskost die hierbij komt kijken.

Voor buurtbewoners zetten wij sterk in op afgesloten fietsenstallingen met een elektronische toegangscontrole. Momenteel zijn er al 6 buurtfietsenstallingen met een totale capaciteit voor 130 fietsen. De komende maanden en jaren zullen er daar nog vele bij komen, ik ga u daar binnenkort meer over kunnen vertellen.

Daarnaast gaan we ook verder met het plaatsen van extra stallingen in de wijken. In deze publieke stallingen is het uiteraard – nog meer dan in afgesloten stallingen – van belang dat de fiets goed wordt vastgemaakt. Uiteraard is dit geen garantie."

Het volledige fragment kan je hier (her)bekijken.

Nieuws

Meer nieuwe kandidaat-zorgboeren door lagere drempels en administratieve vereenvoudiging

In 2024 dienden 59 landbouwers een nieuwe aanvraag in om in aanmerking te komen als zorgboer bij het Agentschap Landbouw en Visserij. Dat zijn er opvallend meer dan in 2023 toen zich maar 28 boerderijen aanmeldden. Dat heeft minister van Landbouw Jo Brouns geantwoord op een vraag van Stijn De Roo (cd&v). "Een succes in tijden van specialisatie en een dalend aantal land- en tuinbouwbedrijven", zegt De Roo.

Stage lopen in het Vlaams Parlement?

Stijn De Roo is Vlaams volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid in Gent. Kom stage lopen bij Stijn en beleef de Vlaamse en Gentse politiek van binnenuit!

Op bezoek bij zorgboerderij Groeisels

Onder een warme winterzon werden we ontvangen bij zorgboerderij Groeisels vzw. In de woonwagen bij De Wassende Maan ontdekten we de inclusieve dagbesteding die ze aanbieden aan zorgbehoevenden. Ze kunnen er werken op het veld in hun eigen tempo en volgens hun eigen mogelijkheden, wat geborgenheid en arbeidsvreugde biedt. Bedankt voor het inspirerend bezoek!