Nieuwe stelplaats Wissenhage voor De Lijn in Gent - wachten op nieuwe vergunningsaanvraag

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

In opvolging van zijn eerdere vragen informeerde Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo bij bevoegd minister Lydia Peeters (Open Vld) naar de stand van zaken van de plannen voor de bouw van de nieuwe stel- en werkplaatsen voor trams en bussen Wissenhage.

“De Lijn plant nog steeds om op korte termijn een vergunningsaanvraag in te dienen. Afhankelijk van een goedgekeurde vergunning zal een planning worden opgemaakt.

De plannen werden aangepast, zodat groenbuffers en -zones uitgebreid konden worden, extra ontharde oppervlakte wordt voorzien, en gebouw- en parkingcapaciteit geminimaliseerd is. De site werd hertekend tot een volledig CO2-vrij ontwerp. Er is een reservatiezone voorzien voor een doorgang tussen de site Revive en Gaardenierspad. Als de site op de Revive op termijn ontwikkeld wordt, is er zo een betere ontsluiting voor de actieve weggebruiker. De plannen werden verder aangepast in functie van minimaal grondverzet. Het terrein dat bestemd was als oefenterrein voor de rijschool kan door De Lijn als groene ruimte voor de buurt voorzien worden in beheer van Natuurpunt wanneer de stelplaats gebouwd wordt,” liet de minister weten aan De Roo.

Op 30 september organiseerde De Lijn een infomarkt voor de buurt. Het doel was om de buurt in alle transparantie informatie te geven over de vernieuwde plannen en hun bezorgdheden en vragen te capteren en zo goed mogelijk te beantwoorden.

Volgende bezorgdheden werden geuit: tramhalte voorzien aan de voet van de Gaardeniersbrug; welke alternatieven zijn er onderzocht; welke impact is er op de opwarming van de omgeving; waarom één centrale werk- en stelplaats en geen decentrale zoals in Antwerpen; kan de bestemming van het terrein herzien worden; hoeveel trams/bussen zullen er vertrekken; waarom niet gebruikmaken van de parking het Getouw; kan er ook een toegang voorzien worden van het fietspad naar de site Revive; kan er ook een fietspad komen richting Wiedauwkaai.

Begin oktober 2023 werd naar de abonnees van de nieuwsbrief dit overzicht van de meest gestelde vragen en antwoorden verstuurd.

Stijn De Roo: “Om zicht te krijgen op de verdere timing van dit dossier, is het wachten op de vergunning. Ik hoop dat er rekening wordt gehouden met de bezorgheden die werden geuit tijdens de infomarkt door de buurtbewoners.”

Nieuws

Steeds meer ondernemingen bewust van cyberrisico’s

Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) ondervroeg bevoegd minister en partijgenoot Jo Brouns over de cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen.

Jachtseizoenen 2021, 2022 en 2023: afschotcijfers en conclusies

De soorten die in Vlaanderen behoren tot het jachtwild zijn opgesomd in artikel 3 van het Jachtdecreet. Dat artikel verdeelt de wildsoorten in verschillende categorieën: grof wild, klein wild, waterwild en overig wild.