Investeringen om geluidsoverlast langs autosnelwegen Oost-Vlaanderen te beperken

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Het wegverkeer veroorzaakt geluidshinder, niet het minst voor omwonenden. De Europese Richtlijn 2002/49/EG regelt de evaluatie en de beheersing van omgevingslawaai.

In opvolging van zijn eerdere vragen informeerde Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) opnieuw bij Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) naar de initiatieven die deze legislatuur genomen worden ter beperking van de geluidsoverlast in Oost-Vlaanderen langsheen de E40, de E17, de E34 en de R4-Ring rond Gent.

De minister antwoordde dat deze legislatuur nog twee initiatieven voorzien zijn: enerzijds het verbouwen en verlengen van de bestaande geluidsschermen tussen Zwijnaarde en Sint-Denijs-Westrem voor een budget 7 mio euro. De opname van het budget in het GIP dient nog bekeken te worden.

Anderzijds worden ook geluidsschermen ter hoogte van de Italiëweg in Aalst geplaatst. In 2022 is daarvoor een budget van 300.000 euro voorzien.

Voor de geplande geluidsschermen ter hoogte van het Psychiatrisch Centrum Caritas in Merelbeke is vandaag een akoestische studie lopende om de meest aangewezen configuratie te bepalen. Het doel van deze schermen is de site van het psychiatrisch centrum een volledige bescherming te bieden. 

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is bezig met de voorbereiding van de werken voor het plaatsen van geluidsschermen op twee locaties langsheen de E17, grondgebied Waasmunster. In het kader van dit project zijn reeds geluidsmetingen en een akoestische studie uitgevoerd, waarbij de lengtes en hoogtes van de schermen in grote lijnen zijn  bepaald. Het AWV heeft eveneens een samenwerkingsovereenkomst met gemeente Waasmunster ondertekend. Hiermee wordt de verdeelsleutel met betrekking tot de financiering van de werken bepaald. Nog in 2022 zal een ontwerpstudie opgestart worden. De uitvoering van de werken zal daarop volgen.

De twee zones waar de schermen zullen geplaatst worden zijn de woningen in de omgeving van Neerstraat (ten oosten van de E17) en  de woningen in De Heide, voorbij het complex Waasmunster, rijrichting Antwerpen.

Stijn De Roo: “Het aanpakken van geluidshinder is essentieel om de leefbaarheid rond onze Oost-Vlaamse autosnelwegen te verbeteren. Lawaai van auto- en vrachtverkeer heeft negatieve effecten op de gezondheid. Deze verantwoorde investeringen komen de omwonenden ten goede en verminderen de effecten van blootstelling aan omgevingslawaai. Het is nu uitkijken naar de geplande realisaties.”

Nieuws

Steeds meer ondernemingen bewust van cyberrisico’s

Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) ondervroeg bevoegd minister en partijgenoot Jo Brouns over de cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen.

Jachtseizoenen 2021, 2022 en 2023: afschotcijfers en conclusies

De soorten die in Vlaanderen behoren tot het jachtwild zijn opgesomd in artikel 3 van het Jachtdecreet. Dat artikel verdeelt de wildsoorten in verschillende categorieën: grof wild, klein wild, waterwild en overig wild.