Zelfs na het zoveelste zware ongeval, is er nog steeds geen oplossing in zicht voor de onveilige Gentse tramsporen. Dat blijkt uit informatie die Vlaams Volksvertegenwoordiger en Gents fractieleider Stijn De Roo (CD&V) opvroeg bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).
Op donderdag 24 januari 2022 raakte in Gent opnieuw een man zwaargewond nadat hij met zijn koersfiets op de tramsporen viel op het kruispunt van de Brabantdam en de Vlaanderenstraat. Dit ongeval kwam vier maanden na het dodelijk ongeluk in september 2021. Sindsdien is de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn bezig met het in kaart brengen van de mogelijke oorzaken van het ongeval. Daarnaast zal De Lijn in samenwerking met de UGent een studie rond materiaalkeuze opzetten. Er werden ook al een aantal ingrepen uitgevoerd ter beveiliging van zowel niet-bereden tramsporen als tramsporen in gebruik.
Er vonden ook twee overlegmomenten plaats met de stad Gent over mogelijkheden tot extra signalisatie voor fietsers. Op het eerste overlegmoment werd de projectstatus van beide partijen overlopen. Tijdens het vervolgoverleg werd een concreet actieplan opgemaakt. Het actieplan omvat een plaatsbezoek aan locaties waar ongevallen werden geregistreerd en een workshop om korte- en langetermijnacties te definiëren.
In afwachting van de resultaten van het oorzakenonderzoek bij De Lijn en de studie rond materiaalkeuze, heeft het Agentschap Wegen en Verkeer nog geen opdracht gekregen om deze problematiek voor te leggen aan het PIO (Programma Innovatie Overheidsopdrachten). In Zwitserland (Basel) werd er eind november 2021 over een afstand van 95 meter een fietsveilige oplossing ingebouwd. Het is de bedoeling om het systeem na een testfase van twee jaar te evalueren.
Stijn De Roo: “Het is enorm betreurenswaardig om te zien dat er nog steeds geen directe oplossing voor de onveilige Gentse tramsporen op til is. De Lijn leverde al inspanningen, maar ze moet nog méér vaart zetten achter het vinden van een oplossing. Vlaanderen zou koploper moeten zijn om de technologie te testen om de tramsporen op te vullen met een specifieke materie waardoor de kans dat fietsers vast komen te zitten, significant daalt.
Twee jaar wachten op de resultaten van het Zwitsers proefproject is dan ook geen optie. Enkel door nu werk te maken van een oplossing kunnen we fietsongevallen op de Gentse tramsporen vermijden.”