Dit was Agriflanders 2025
De Vlaamse land- en tuinbouwsector verzamelde in Flanders Expo in Gent voor Agriflanders 2025. Stijn De Roo was vier dagen aanwezig met zijn cd&v-collega's uit het Vlaams en Federaal Parlement.
Aan het einde van dit academiejaar eindigt de werking van de ‘infocoaches’ die werd opgestart in de coronaperiode.
Dat de werking zou worden stopgezet na corona, was altijd al de bedoeling.
Het zou echter bijzonder jammer zijn als met de stopzetting ook alle opgedane ervaring verloren gaat. De coaches hebben al die tijd immers de vinger aan de pols van de Overpoort gehouden en een schat aan kennis en ervaring opgedaan over het reilen en zeilen in die buurt en de problematieken die er bestaan, o.m. op het vlak van veiligheid en grensoverschrijdend gedrag.
Fractievoorzitter Stijn De Roo stelde hierover volgende vragen in de gemeenteraadscommissie van 13 februari 2023:
De burgemeester antwoordde:
"Eerst en vooral eerst iets duidelijk maken, gezien hier in 2 vragen ook specifiek naar verwezen wordt en sommige media hier ook gewag van maakten: we hebben als Stad nooit nooit een vast meldpunt Seksueel Geweld en Grensoverschrijdend Gedrag gehad in de Overpoort.
U verwart dat wellicht met het meldpunt dat we op de Gentse Feesten hebben gehad. Dus voor alle duidelijkheid dit even meegeven.
Dat was er wel voor het eerst op de Gentse Feesten. Het zal trouwens op de volgende GF terug aanwezig zijn maar dus niet in de Overpoort. Facts en Figures doen er wel toe.
Wat we wél hebben in de Overpoort is onze werking met infocoaches. Die hebben we in het leven geroepen om de knaldrang bij de opstart van het academiejaar 2021-2022 in goede banen te leiden.
U weet, corona had het uitgaansleven lange tijd volledig platgelegd. In de zomer van 2021 werden een aantal ,herinner u ,maatregelen versoepeld, maar er golden wel degelijk nog heel wat Corona-regels zoals het dragen van een mondmasker en het vertonen van een Corona-pas om in de horeca binnen te mogen.
Stel u voor collega’s dat we dat hebben meegemaakt. Eigenlijk als je daar achteraf op terugblikt, hopelijk nooit meer.
De regels waren afhankelijk van de stand van de barometer , herinner u, code oranje, code rood. Als Stad hebben we dat heel nauwgezet opgevolgd en enkele bijkomende flankerende maatregelen genomen. De infocoaches zijn eerst ingezet bij de opening van de winkels. De Infocoaches die voorheen eerst actief waren in onze winkelstraten , kregen een nieuwe tijdelijke taak; namelijk het sensibiliseren van de studenten op Corona-regels en een aanspreekpunt zijn in de drukste uitgangsstraat voor studenten van onze stad.
We zagen daarin verschillende voordelen: infocoaches zijn jongeren die eigenlijk in leeftijd niet zoveel verschillen van de studenten, hun manier van communiceren en hun verbindende attitude werkt de-escalerend. Ze zijn goed zichtbaar dankzij hun blauwe hesjes en heten de feestvierders als het ware welkom in de straat.
Nu aanvankelijk lag de focus op het naleven van de corona-regels maar natuurlijk samen met de afbouw van die regels kreeg hun rol ook een andere invulling: ze wijzen bijvoorbeeld ook op het glasverbod, spelen een de-escalerende rol wanneer de gemoederen verhit geraken, beantwoorden vragen van bezoekers en zijn een eerste aanspreekpunt voor alle betrokken actoren.
De infocoaches worden ervaren als een mooie aanvulling op de reeds sterke en bestaande inzet van onze politie. Hun aanwezigheid zorgt ervoor dat wrijvingen of discussies minder snel uitmonden in vechtpartijen. En indien een conflict toch escaleert wordt de politie er natuurlijk bij gehaald. Ook in het kader van diefstal, drugsfeiten, seksueel grensoverschrijdende gedrag, zware intoxicatie en EHBO worden de infocoaches aangesproken.
Ze zijn bijkomende ogen en oren op straat en kunnen signalen snel opvangen door hun aanwezigheid tussen de feestvierders.
Nu opereren onze infocoaches in een grijze zone. Ik heb dat ook al gezegd in deze commissie en in de pers. Wettelijk gezien mogen zij enkel informeren en niet tussenkomen. Vanuit Gent zijn we vragende partij voor een duidelijk wettelijk kader om een bredere inzet van infocoaches op de openbare weg mogelijk te maken. We hebben daarom herinner u minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden in februari 2022 uitgenodigd naar de Overpoort om kennis te maken met de werking van de infocoaches. Ik ben met haar naar de Overpoort geweest en heb bepleit om de wetgeving te herbekijken. Dit is tot op heden niet gebeurd. Ik heb daartoe een rappel aan minister Verlinden gestuurd.
De werking van de infocoaches wordt inderdaad positief geëvalueerd door zowel uitbaters, bezoekers als politiediensten. Dit wordt ook bevestigd door de evaluatie in opdracht van de Dienst Preventie voor Veiligheid. We hebben dan ook besloten om de werking van de infocoaches eenmalig met 1 jaar te verlengen in het academiejaar 2022-2023.
Daarna is er momenteel nog geen verlenging voorzien. Daar zijn een aantal redenen voor: we mogen niet vergeten dat de infocoaches zijn ontstaan als corona-maatregel, en gaandeweg zijn geëvolueerd naar de huidige werking. Deze wordt als positief ervaren, maar, we vinden dat dit niet enkel de Stad hiervoor moet instaan.
Een veilig uitgaansleven in de Overpoort is minstens een gedeelde verantwoordelijkheid. Deze ochtend tekenden we een engagementsverklaring met de verschillende horeca-uitbaters van de omgeving Overpoortstraat waarin wederzijdse engagementen zijn opgenomen om samen te komen tot een aangename en sfeervolle uitgaansbuurt.
We gaan daarom in overleg met uitbaters en de onderwijsinstellingen om te bekijken of en hoe we een cofinanciering voor de infocoaches kunnen uitwerken. We gaan daar ook de Gentse studenten zelf bij betrekken via het overlegplatform StuGent. Tot eind dit academiejaar blijft de werking van de infocoaches alleszins behouden. Ook sowieso blijft de politie sterk aanwezig in de Overpoortstraat en hebben we er onze camera’s hangen. Ook dat heeft natuurlijk een preventief effect.
Nu collega’s, als we kunnen komen tot een gezamenlijk verhaal, waarin iedereen een billijke bijdrage doet, dan zijn we zeker bereid dit als Stad opnieuw te bekijken en de werking van de infocoaches verder te verlengen. U mag niet vergeten dat de Stad Gent 140.000 euro per jaar alleen betaalt, nog los van het voorzien van een stek waaruit de infocoaches opereren. Dat is momenteel een houten chalet, u ziet hem voor u. Dit is goed als tijdelijke oplossing maar niet om permanent in de Overpoort te plaatsen. We gaan nu die piste van cofinanciering verder onderzoeken. We hebben daar nog even de tijd voor gezien de huidige overeenkomst tot eind dit academiejaar loopt. Ik hoop alvast dat iedereen die enthousiast is over de werking van de infocoaches, ook bereid is het mee financieel te ondersteunen.
Dat is eigenlijk het voorstel dat ik doe om met een aantal, met de stad, met de horecauitbaters, met de onderwijsinstellingen tot een gezamenlijk verhaal te komen.
Wat de aanpak van seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag in de Overpoort betreft, verwijs ik graag naar onze taskforce Seksueel Geweld en Grensoverschrijdend Gedrag waarvan in de werkgroep Nightlife ook uitbaters van de Overpoort zijn vertegenwoordigd. Met hun input ontwikkelen wij acties op maat van de straat. Zo hebben collega’s 42 personeelsleden van bars uit de Overpoort vorig jaar een opleiding gevolgd over hoe om te gaan met dergelijke problematiek. We hebben ook duidelijke ‘nee is nee’ boodschappen die zichtbaar zijn in de Overpoort, ook via totems aan de ingangen van de straat. Vanuit de werkgroep worden ook dit jaar nog initiatieven ontwikkeld om seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven tegen te gaan."
Stijn De Roo: Wie wil uitgaan in de Overpoort, moet dit veilig kunnen doen. De burgemeester moet nu werk maken van de structurele verankering van de infocoaches, samen met de horeca-uitbaters en de studenten. De kennis en de goede connectie met de politie is er. De werking op het terrein loopt goed en er komen positieve signalen, zowel de studenten, van de politie als van de uitbaters.
Het volledige fragment kan je hier (her)bekijken.
Copyright afbeelding: stad Gent
De Vlaamse land- en tuinbouwsector verzamelde in Flanders Expo in Gent voor Agriflanders 2025. Stijn De Roo was vier dagen aanwezig met zijn cd&v-collega's uit het Vlaams en Federaal Parlement.
In 2024 dienden 59 landbouwers een nieuwe aanvraag in om in aanmerking te komen als zorgboer bij het Agentschap Landbouw en Visserij. Dat zijn er opvallend meer dan in 2023 toen zich maar 28 boerderijen aanmeldden. Dat heeft minister van Landbouw Jo Brouns geantwoord op een vraag van Stijn De Roo (cd&v). "Een succes in tijden van specialisatie en een dalend aantal land- en tuinbouwbedrijven", zegt De Roo.
Stijn De Roo is Vlaams volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid in Gent. Kom stage lopen bij Stijn en beleef de Vlaamse en Gentse politiek van binnenuit!