Omleiding bussen tijdens werken rotonde Watersportbaan - Opvolgvraag

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

In augustus werd gestart met de heraanleg van de rotonde aan de Watersportbaan. Verkeer moet plaatselijk omrijden en er werden wijzigingen aangebracht aan de buslijnen 9a, 9b, 11 en 834. Zo wordt de rolstoeltoegankelijke halte aan het AZ Jan Palfijn tijdelijk niet meer bediend. Er werd een vervanghalte ingericht op de Antonius Triestlaan, die evenwel niet rolstoeltoegankelijk is en waar de bus moet stoppen op de rijweg, vlak naast het fietspad.

In zijn antwoord op een eerder mondelinge vraag van Stijn tijdens de commissie MEO van 5 september gaf de schepen aan dat aan De Lijn werd gevraagd om te onderzoeken of de omleidingsroute gewijzigd kon worden zodat de integraal toegankelijke haltes aan het ziekenhuis alsnog kunnen worden bediend. Tijdens het vragenuurtje van september liet de schepen weten dat De Lijn geen extra rijtijd kon voorzien om de halte aan het ziekenhuis te bedienen. Gezien de gevaarlijke situatie aan de huidige vervanghalte stelde ik voor om te bekijken of hiervoor geen betere locatie kan worden gevonden. In het verleden was er een 50-tal meter verder een halte, voor het gebouw van de UGent, waar de bus wel aan het trottoir zou kunnen stoppen.

Fractievoorzitter Stijn De Roo stelde hierover volgende vragen tijdens de gemeenteraadscommissie Mobiliteit van 8 oktober:

  1. Hoe staan de schepen en de diensten tegenover de mogelijkheid om de tijdelijke halte te verplaatsen?
  2. Werd met deze suggestie aan de slag gegaan? Zo ja, welke stappen werden gezet? Zo nee, waarom niet?

Schepen Watteeuw antwoordde:

"De tijdelijke halte werd door De Lijn verplaatst ter hoogte van de Dunantgardens. Deze tijdelijke vervanghalte is inderdaad niet goed bruikbaar. Wij hebben de suggestie van vzw Reizigersbond ook ontvangen om deze halte te verplaatsen naar de vroegere haltelocatie. Na overleg met de Lijn lijkt dit een goed een haalbaar voorstel. De markeringen en signalisatie worden opgenomen in de vergunning van de werken Verenigde Natieslaan. Deze kunnen dan zo snel mogelijk uitgevoerd worden door de aannemer.

Het is reeds voorzien dat in de volgende fases van de werken, begin 2025, een doorgang voor bussen gemaakt wordt. Dan is het voor de bussen van De Lijn mogelijk om vanaf de Watersportlaan naar de Verenigde Natieslaan te rijden. De daaropvolgende fase zal terug de mogelijkheid bieden om via de Henri Dunantlaan te rijden.

Concreet betekent dit dat vanaf de volgende fase, begin 2025, het ziekenhuis en de omgeving terug een relatief normale bediening van De Lijn zal krijgen, mits een beperkte omleiding via de Watersportlaan weliswaar."

Stijn De Roo: "De tijdelijke halte wordt verplaatst om een betere toegankelijkheid te garanderen. Ik roep op om ook voldoende in te zetten op de handhaving van het parkeerverbod, zodat bussen niet op de rijbaan moeten stoppen om reizigers te laten opstappen."

De volledige tussenkomst van Stijn kan je (her)bekijken via deze link.

Nieuws

Parkeergelegenheid nabij het Wonderwoud in Oostakker

Op 29 november 2024 werd het Wonderwoud officieel geopend. Bezoekers kunnen er wandelen, fietsen en genieten van de natuur. Bewoners in de buurt van de ingangen van het Wonderwoud melden echter dat heel wat bezoekers wildparkeren, bijvoorbeeld voor hekkens of zelfs in voortuinen.

Fietsbrug over de Ringvaart gepland voor 2028, maar tracé op Gents grondgebied nog onbekend

De fietsbrug over de Ringvaart, een noodzakelijk onderdeel van de F42-fietssnelweg, wordt naar verwachting in 2028 opgeleverd. Dat blijkt uit informatie die gemeenteraadslid Stijn De Roo (cd&v) opvroeg bij schepen Joris Vandenbroucke (Voor Gent). Momenteel loopt het Beschrijvend Bodemonderzoek (BBO) om de PFAS-vervuiling en de saneringskosten in kaart te brengen. De vergunningsaanvraag wordt voorzien in 2026, waarna de werken in 2027 van start gaan.

"Herinrichting N42 tussen Wetteren en Zottegem is noodzakelijk"

De toekomst van de herinrichting van de N42 tussen Wetteren en Zottegem blijft onzeker na de vernietiging van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) door de Raad van State in 2023. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Stijn De Roo.