Omstaandertrainingen winnen aan populariteit in Gent

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Stad Gent biedt in samenwerking met Amal gratis omstaanderstrainingen aan rond grensoverschrijdend gedrag. De interesse in deze vormingen sterk is toegenomen, zo blijkt uit een schriftelijke vraag van gemeenteraadslid Stijn De Roo aan schepen Bram Van Braeckevelt.

Tijdens sessies van twee uur leren deelnemers in omstaandertrainingen hoe ze kunnen reageren op grensoverschrijdend gedrag. De trainingen zijn toegankelijk voor alle Gentenaars en worden ook op maat aangeboden aan organisaties, scholen en stadspersoneel. In de periode 2022-2024 werden in totaal 183 omstaandertrainingen georganiseerd met 2.590 deelnemers:

  • 2022: 69 omstaandertrainingen – 818 deelnemers

  • 2023: 52 omstaandertrainingen – 733 deelnemers

  • 2024: 62 omstaandertrainingen – 1.039 deelnemers

Vanaf 2023 werd ook een praktijkatelier als vervolgsessie ingevoerd. In 2024 blijkt dat maar liefst 71% van de deelnemers aan het open aanbod vraagt om zo’n vervolgsessie.

Brede doelgroep

De omstaandertrainingen worden aangeboden aan diverse doelgroepen, waaronder burgers, onderwijsinstellingen, welzijnsorganisaties en de gezondheidssector. In 2024 was de verdeling als volgt:

  • Burgers (open aanbod): 196 deelnemers

  • Onderwijs 18+: 449 deelnemers

  • Vrije tijd: 73 deelnemers

  • Publieke diensten & justitie: 132 deelnemers

  • Welzijn & Gezin: 43 deelnemers

  • Werk: 85 deelnemers

  • Gezondheid: 43 deelnemers

  • Migratie, Integratie & Verblijf: 18 deelnemers

Brede communicatiecampagne

Gentenaars worden op verschillende manieren geïnformeerd over de omstaanderstrainingen: via de website van Amal en de webpagina van Stad Gent, door flyers bij evenementen en een stickeractie en via gerichte acties bij jeugdverenigingen en organisaties zoals IVAGO. Amal werkt samen met middenveldpartners zoals Unia, Sensoa en Orbit en in 2025 wordt een samenwerking opgestart met het Vlaams Mensenrechteninstituut. Grote aanvragers (meer dan 200 deelnemers per jaar) kunnen een ‘train the trainer’-opleiding volgen bij het Hannah Arendt Instituut.

Voor de organisatie van de trainingen is er jaarlijks een budget van ongeveer 45.500 euro, afkomstig uit het Plan Samenleven en middelen van middenveldorganisaties.

Reactie Stijn De Roo

"De omstaanderstrainingen in Gent groeien en worden steeds populairder. Dat benadrukt het belang van deze initiatieven en ik hoop dat de stad blijft investeren in bewustwording en opleiding om grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan."

Nieuws

Vervoersalternatieven tramlijn T2 tijdens werken

Stad Gent plant, in samenwerking met De Lijn en Farys, de heraanleg van de Poperingestraat, Radijsstraat, Dikkelindestraat en een deel van de Kolegemstraat. De geplande werkzaamheden omvatten onder meer de vernieuwing van de wegenis van gevel tot gevel, de aanleg van een gescheiden rioolstelsel en het inrichten van nieuwe tramhaltes met wachtaccommodatie.

Geen stedelijk fietsdeelsysteem nodig: private spelers doen hun werk

Gents Gemeenteraadslid Stijn De Roo (cd&v) stelt zich vragen bij de noodzaak van een stedelijk fietsdeelsysteem, zoals vermeld in het bestuursakkoord van de Stad Gent.

Schepencollege blijft verwarring zaaien rond zwembad Neptunus

Door een uitspraak van de Raad van State liep de planning van het nieuwe zwembad in Wondelgem al heel wat vertraging op.